Voor de doorgewinterde Eurosonicganger zal de naam niet onbekend luiden: God Is An Astronaut. 2012 was het jaar dat de vijf mannen afkomstig uit het groene Ierland Groningen een visueel en muzikaal spektakel aanboden, en wel in onze eigen club! Ditmaal komen de heren terug om vol trots het zevende (!) album te presenten.

Zeven studioalbums is natuurlijk een mijlpaal op zich die niet elke band zo maar bereikt. De Ierse formatie kan met zijn oorsprong uit 2002 dan ook zonder probleem een veteraan worden genoemd. Aan het roer stonden destijds de tweelingbroers Niels en Torsten Kinsella, met het idee een studioband te beginnen en een toepasselijke naam nemend van een zin uit de film Nightbreed. De twee besloten het debuutalbum op een eigen label uit te brengen nadat tal van anderen er op aandrongen zanglijnen aan de muziek toe te voegen. Een puntje waar zes albums later toch op is teruggekomen; de helft van de nummers op ‘Origins’ zijn voorzien van dromerige vocalen. Waar de overige instrumenten door de nodige effectendoosjes worden gehaald alvorens zij de versterkers verlaten, kon de zang hier niet in achterblijven en is ook deze op een goede manier voorzien van een flinke portie resonerende effecten.

De muziek van God Is An Astronaut is eigenlijk onder te verdelen in twee categorieën. Enerzijds zijn er de groovende, melodieuze en gemakkelijk te onthouden ritmes, met daartegenover de rustige, atmosferische ‘space’ gedeeltes. Combineer dit in één nummer en je krijgt een toonzetting dat voor elk moment geschikt lijkt, of je nu licht schommelend in een hangmat van de zon geniet of je probeert te focussen op een deadline over een paar uur. Met de toevoeging van de altijd indrukwekkende visuele effecten maakt de band de live shows weer tot een compleet andere ervaring. Goede muziek om even heerlijk een eind mee weg te dromen. Liefhebbers van rock en metal zouden door Origins ook nog wel eens een warm gevoel van binnen kunnen krijgen, net zoals enthousiastelingen van elektronische muziek. De diversiteit zit hem in de goede gitaarriffs die constant worden afgewisseld door de atmosferische passages. Een goede tweede kans voor diegenen die vanwege al het overige moois op Eurosonic de band hebben moeten missen!

-Merijn