Op 5 oktober jl. was ik als dj/liefhebber aanwezig op het Soulcrusher festival te Nijmegen. Daar stond Leechfeast als opener. Nou denk je waarschijnlijk wat dit te maken heeft met de band van hedenavond.

Nou…één van de bandleden van GOLD speelt hierin en los van het feit dat het een tikkeltje zwaarder en maniakaler is, zijn er wel degelijk raakvlakken. Namelijk de donkere sfeer en wave inslag (van toen dat The Cure destijds besloot dat het wel wat donkerder mocht. Disintegration etc.).

Met name dat Gothic monotoon achtige is wat GOLD ook heel erg kenmerkt en zet daarbij nog een zangeres die tussen het beheerste en op het punt van uitbarsten zingt, dat is de sfeer die je krijgt.

In hun bio beschrijven zij zichzelf als een avantgarde dark rock ensemble en ja na het laatste album beluisterd te hebben kan ik mij daar wel in vinden.

Van een ritmisch strakke drum/bas sectie met daar overheen een stevige donkere laag (3 gitaristen vandaar!)  nooit uit de bocht vliegende gitaren is tegen het hypnotiserende aan wat de band brengt. Voeg daarbij de zang die ik al eerder benoemde en je hebt een lekker donker allegaartje waarin je heerlijk verzwolgen kan worden.

Het geheel wordt strak bij elkaar gehouden alsof het niet mag ont ploffen en dat intrigeert juist en wil je als luisteraar iets ontrafelen wat zo dichtbij maar  uiteindelijk toch ook ver weg is. Dat maakt de betrokkenheid er dus zeker niet minder om.

Enfin, de muziek van GOLD om even wat termen te noemen varieert van post-rock, progressive metal tot onderkoelde gothy post-punk. Jaja, vooral je niet beperken tot één stijl. Maar ja dan krijg je ook wat.

De band  is zeker geen onbekende meer in het muziekwereldje. Ze bestaan sinds 2011 met Rotterdam als uitvalsbasis en hebben inmiddels 4 full lenght albums en wat EP’s op hun naam staan.  Daarnaast is er flink wat getoerd en menig zaaltje aangedaan.

In april mochten zij op het Roadburn festival de release show doen van hun nieuwe album  “Why Aren’t You Laughing?”. Naar wat ik later hoorde was het een zeer indrukwekkend optreden geweest en het kritische RB publiek was vol lof.

Dit oogsten zij wel vaker blijkbaar omdat ze op menig gerenommeerd festival  een graag geziene act zijn oa. Into The Void en Desertfest.

Trouwens deze Europese tour  “Would It Kill You To Smile?” is ook ter promotie van hetzelfde album.

Ik zal eindigen met de woorden die de band zelf benoemd in hun bio en waarom de moeite doen om het zelf goed te verwoorden als zo mooi beschreven staat. Beter goed gejat dan slecht geschreven:

Recalling the experimentalism of Godspeed You! Black Emperor, the dark and sweet beauty of Kristin Hersh and Throwing Muses, but firmly rooted in a powerful, yet artsy rock vibe, GOLD have tapped into something truly unique.

Need i say more…

Case.