Soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben. Op het juiste moment, op de juiste plaats, het juiste liedje spelen. Of componeren. Beide overkwam de Britse New Yorker Greg Holden. Hij stond al een paar jaar te boek als een degelijke singer-songwriter met één plaat en één EP op zak totdat hij binnen een paar maanden ineens doorbrak in zowel Nederland als de Verenigde Staten. Over geluk gesproken.

In Nederland was die juiste plaats en het juiste moment het Glazen Huis te Leiden, Kerst vorig jaar. De Serious Request-actie voor het Rode Kruis liep al volop toen de 3FM-DJ’s Greg Holden uitgenodigden een liedje te komen spelen. Het werd het speciaal geschreven ‘The Lost Boy’. Het samen met Eric Corton gezongen lied bezorgde veel kijkers kippenvel, en als ik op YouTube de beelden terugzie begrijp ik waarom. Hier bleek veel meer dan de zoveelste doorsnee singer-songwriter aan het werk. De single werd een hit in Nederland en later wereldwijd uitgebracht. Holdens tour door Nederland dit voorjaar was gelijk overal keihard uitverkocht. U bent dus gewaarschuwd.

Maar daarmee was het geluk nog niet op. Terug in de VS bleek het liedje ‘Home’, gecomponeerd door Holden en collega singer-songwriter Drew Pearson voor American Idol-kandidaat Phillip Phillips, door die laatste uitgekozen voor zijn optreden in de finale. Voor een miljoenenpubliek won Phillips met die song de Idol-verkiezing. In de weken erna gingen Phillips’ singles van ‘Home’ als warme broodjes over de toonbank. Holdens naam was hiermee in één klap gevestigd. Zelf heeft hij ‘Home’ gek genoeg nog nooit uitgebracht, ook niet op zijn nieuwste plaat ‘I Don’t Believe You’, die in mei uitkwam. Hij wilde de eer aan Phillips laten.

Live komt het nummer wel vaak voorbij, al was het alleen maar om de set wat meer uptempo te maken. Het is dan ook een echte meezinger. Bij het opnameproces van die nieuwe plaat had Holden trouwens ook weer mazzel: via de site Kickstarter.com doneerden zijn fans liefst 30.000 dollar om de plaat te fabriceren. Het resultaat mag er wezen. Bedachtzame songs, rustig opgebouwd, vol diepzinnige teksten. Na meerdere luisterbeurten klinken de zanglijnen en arrangementen steeds beter. Greg Holden zal neem ik aan ook in Vera met zijn begeleidingsband komen, dat levert wat meer variatie op dan alleen een man met gitaar. Over geluk gesproken: voor slechts een tientje kunt U in een hopelijk vol Vera een prachtig concert zien van deze bijzondere muzikant.

Op de valreep toegevoegd: Lelia Broussard. Op haar 15e kwam ze al met haar debuutalbum, en werkt tegenwoordig samen met producers als Rob Fusari (Lady Gaga, Bootylicious). Ze wordt vaak omschreven als een zwoele, soulvolle popartiest.

- T-Ice