Grun’N Metals Combined! 12,5 jarig jubileum!!

Het idee om Grun'N Metals Combined op te richten is in 1999 ontsproten aan het brein van As It Burns gitarist Rocco Rundervoort. Inmiddels is GMC uitgegroeid tot een stichting die twee- tot driemaal per jaar een metalfestival organiseert en de Groningse bijdrage levert aan de landelijke Metal Battle.

28 oktober staat Vera op z’n kop, want Grun’N Metals Combined viert haar 12 en een half jarig bestaan! En bij een jubileum horen natuurlijk ook geweldige bands:

The Lucifer Principle
De hoofdact van de avond is The Lucifer Principle uit Apeldoorn. De band is vernoemd naar het boek ‘The Lucifer Prinicple’ van Howard Bloom. In 2007 kwamen de heren met hun ijzersterke debuutplaat ‘Pitch Black Dawn’ en stonden ze in het voorprogramma van Entomed, Gorefest en Carcass. Hierna kwam de plaat ‘Welcome to the Bloodshed’ Deze conceptplaat vertelt het verhaal van een stad die ogenschijnlijk open en gastvrij is, maar waar in werkelijkheid achter elke deur een gruwelijk geheim van moord en geweld verborgen ligt. Dit alles is verpakt in een negental groovende, brute, uitermate catchy meebrullers. Ook het muzikale geweld dat Mike Gunwald produceert met zijn staande contrabas geeft de nummers een extra dimensie en de grunts van zanger Earik Mensinga mogen er ook zijn. De band omschrijft zichzelf als ‘stompin’ death metal’. En dat is ook wat je te horen zult krijgen!

As it Burns
Op een jubileum mag zeker de oprichter van Grun’N Metals Combined niet ontbreken, daarom is As it Burns ook van de partij! Vanaf 1997 speelt deze Blackend Death/Trash band al een grote rol binnen de Groninger metalscene. In 1999 wordt de band aangevuld met een toetsenist en komen symfonische black-elementen duidelijker in de muziek naar voren. In 2000 komt ‘Inferno’ uit en drie jaar later ‘Mortal Dusk’. Pas in 2007 laten de heren weer wat van zich horen, ditmaal met ‘Global Ruin’, die ze in eigen beheer uitbrengen.

Vanaf 2008 heeft de band te maken met een aantal wisselingen in de bezetting, maar met de komst van zanger Adri van der Wal in de zomer van 2010 is As it Burns echter weer op volle sterkte! Inmiddels zijn er al een aantal nieuwe nummers geschreven en hebben ze afgelopen zomer een promo met enkele nieuwe nummers opgenomen. Nostalgie herleeft met As it Burns in volle glorie!

Braincasket
Braincasket is een energieke brutal deathmetal band uit Heerenveen. De band, opgericht in 2007, heeft al gespeeld met Origin, Defeated Sanity, Gorezone, Dr. Doom en The Monolith Deathcult. Afgelopen jaar openden ze het Stonehenge festival. De muziek wordt o.a. beïnvloed door Unmerciful, Origin, Beheaded, Dying Fetus, Cryptopsy, Immolation en Severe Torture. In juli 2011 hebben de heren de demo ‘Methods of Persuasion’ uitgebracht met daarop 3 tracks. Snelle blastbeats worden afgewisseld met langzaam pompende headbang riffs, gecombineerd met agressief gegrunt van de twee zangers Peter Weijer en Sito van der Let. Zoals ze het zelf omschrijven: ‘Op het podium blazen we jullie kont eraf!’ Dat is natuurlijk een ervaring die je niet wilt missen!

Act of State
De opener van de avond is een band die eigenlijk nog maar net komt kijken. Act of State is opgericht in de zomer van 2010 en hebben afgelopen september al hun debuut EP ‘Rebellion’ uitgebracht. De heren zijn ook al begonnen met het schrijven van hun eerste full-length album dat waarschijnlijk volgend jaar zal uitkomen. De teksten van Act of State  gaan over politieke, historische en sociale kwesties. In hun muziek is een wijd scala aan invloeden uit de heavy metal, power metal, progressieve en trash metal te horen. Voor ieder wat wils dus!

-Japke

Speelvolgorde:

20.30 uur: Act of State
21.10 uur: Brain Casket
21.50 uur: As It Burns
22.45 uur: The Lucifer Principle