The Guard (John Michael McDonagh, Eire 2011)
35mm, kleur, 96 min, Engels & Gaelic gesproken, Nederlands ondertiteld
English & Gaelic with Dutch subtitles 

I'm Irish, sir, racism is part of me culture.

Vaak heb je als agent je partner niet voor het kiezen. Maar de chagrijnige, racistische Ierse agent Gerry Boyle (Brendan Gleeson) had geen slechtere partner kunnen krijgen: in verband met een grote smokkelactie stuurt de FBI de toch wel erg donkere Wendell Everett (Don Cheadle) naar Ierland. Everett is rechtlijnig en werkt precies volgens de regels, terwijl Boyle deze liever aan zijn laars lapt. Hij heeft zijn eigen regels, en die werken ook prima.

Brendan Gleeson krijgt in The Guard alle ruimte om te laten zien wat voor drommels goeie acteur hij eigenlijk is. In In Bruges had hij de uitstekende bijrol naast Colin Farrell, in 28 Days Later was hij de sympathieke Frank en in Harry Potter gromde hij wat af als ‘Mad Eye’ Moody.

Gleeson’s Gerry Boyle is een lomp stuk chagrijn van in de vijftig, met een absurd gevoel voor humor en een voorliefde voor prostituees. Racistisch, sarcastisch en opvliegend; het maakt Boyle allemaal niet uit wat men van hem vindt, aangezien alleen zijn eigen mening er toe doet.

Als de strikte FBI agent Everett komt helpen om de drugsbende op te rollen, weet je direct dat hun samenwerking gedoemd is om te mislukken. Everett neemt (zoals je mag hopen van een agent) alles zeer serieus, terwijl het Boyle allemaal niet zo boeit. Hij brengt de dagen liever door met drank en dames.

The Guard lijkt een standaard staaltje mismatched buddy comedy, maar is veel meer dan dat. Niet alleen werkt de film dit concept tot in de tenen (-krommend) goed uit, maar voelt nergens geforceerd; alleen de samenwerking is gedwongen. Uiteindelijk onstaat er toch (zoals dat gaat) een bepaalde verstandhouding tussen de twee agenten, temidden van alle moord, afperserij, drugsdeals en corrupte plattelandspolitie. Je ziet vaker bij films met een dergelijk omslagpunt dat het verhaal vervolgens inzakt en het scherpte verliest. Dit is hier totaal niet het geval. Van begin tot eind is The Guard een heerlijke zwarte komedie met prachtige dialogen, prima karakteracteurs en hier en daar zelfs nog een beetje hart. Maar je moet het natuurlijk niet overdrijven.

Henriëtte