Muzikale begeleiding tijdens de film. Tussen 1910-1930 was dit de normaalste gang van zaken in Nederland. Maar met de komst van de geluidsfilm, de zogeheten ‘talkies’, is dit ongebruikelijk geworden. Ergens wel jammer, want het zorgt namelijk voor een compleet andere bioscoopervaring dan we nu gewend zijn; de muzikant maakt namelijk echt de film tot iets eigens.

Weet je wie dit ook jammer vindt? Lucas Boerwinkel. Zodoende besloot hij een hedendaagse stomme film te maken die deze oude bioscooptraditie vereert: Gustav & Grace. In deze ietwat absurdistische kortfilm volgen we een oude bankier uit 1922 en een student uit 2022 die via hun ladekasten communiceren over wereldkwesties. Na de primeur van zijn kortfilm zal er een Q&A met Lucas plaatsvinden over zijn maakproces.

En dan vervolgen we de avond met Das Cabinet des Dr. Caligari, één van Lucas’ zijn grootste inspiratiebronnen: “Dr Caligari was spraakmakend voor zijn tijd omdat het een niet bestaande, droomachtige wereld durfde neer te zetten die afweek van de meer conventionele verhalen [...]. Het acteerwerk en de gestileerde mimiek uit Dr Caligari heeft me geïnspireerd voor het acteerwerk in mijn film. [...] De stijve bewegingen, de overdreven verwonderde gezichtsuitdrukkingen.”

Als ‘cherry on top’ worden beide films voorzien van live muziek, met een teruggreep naar de tijd van stomme films, door Julia Bekker (OOO, Potgrond) en Hugo Heinen (Atoomclub). Dit belooft dus weer een bijzondere avond te worden.

-Hilde