De teller staat momenteel op 73 landen, maar in Mongolië ben ik nog nooit geweest, al staat dat immense land altijd al hoog op mijn hitlist. Komt wel. Tot die tijd kan ik me laven aan een zeer opvallende band, feitelijk uit Beijing maar met Mongoolse roots: Hanggai. Zij mengen traditionele Mongoolse folk met westerse rock! En als je dan je plaat ‘He Who Travels Far’ noemt, ben ik helemáál om.

Mongolië is muzikaal gezien het meest bekend om de fameuze keelzang, een zeer ingewikkelde techniek waarbij de zanger twee toonhoogtes tegelijk zingt. Frontman Ilchi verliet Beijing om zich in zijn etnische achtergrond te verdiepen en leerde de keelzang in de Chinese grensprovincie Binnen-Mongolië. Daar ontmoette hij zijn mede-bandleden. Traditionele instrumenten als de morin khuur en de tobushuur vormen de basis van de songs, aangevuld met gitaren, bas, banjo en computergeluiden. Eeuwenoude liederen van de steppe worden zo nieuw leven ingeblazen. Ilchi stelt zich ten taak de oral history van zijn cultuur in stand te houden; in deze tijden van urbanisatie en globalisering een loffelijk en noodzakelijk streven.

Hanggai heeft met slechts twee platen een wereldwijd publiek bereikt en de aarde rond gereisd om zeer bijzondere shows te geven. Met de melancholie van de folk, de dansbaarheid van de rock en de swingende banjo is hun werk tegelijk lichtvoetig én verdiepend, ontroerend én dansbaar. Hanggai is een Mongools woord voor het perfecte landschap van onafzienbare graslanden, bergen, rivieren, bomen en blauwe luchten. Luisterend naar deze geslaagde mix van oost en west, zie je dat glooiende land al helemaal voor je. Nou nog een vliegticket of treinkaart boeken. Of nee, doe eerst maar een kaartje voor de show in VERA!

T-Ice

UPDATE:

Donderdag 31 januari 2014, op de laatste dag van het Chinese jaar, in het jaar van het paard, presenteerde Hanggai de nieuwe video. Deze video is van het titelnummer van de binnenkort te verschijnen CD Baifang (Back To You)