Het Zweedse Hater maakte met 'You Tried' een van mijn favoriete platen van 2017. De goed gelezen magazines Stereogum, The Line of Best Fit en Gorilla vs Bear deelden dat enthousiasme, al is de band grotendeels over het hoofd gezien door de schrijvende vrienden van de Nederlandse muziekpers. Ondanks een enthousiast ontvangen optreden in Huis de Beurs, tijdens de afgelopen editie van EuroSonic. De band is mondjesmaat in ons land zichtbaar geweest, maar het is in de tussentijd wel opgepikt door het gerenommeerde label Fire Records (o.a. Noveller, Howe Gelb, Rats on Rafts). Waar eind september het ontzettend mooie pareltje 'Siesta', de tweede plaat van Hater, verscheen.

Hater komt uit Malmö en kende een bliksemstart: nog maar amper een jaar op pad, met enkel een EP-tje 'Radius' op zak en werden meteen het vaste voorprogramma van The Radio Dept. tijdens een grote Scandinavische tour. Daarna ging de band op eigen kracht verder met shows in het Noordwestelijke deel van Europa, tot Roskilde aan toe. Nu, met de platen 'You Tried' en 'Siesta' als twee klasse wapenfeiten, begint (ongeveer) in VERA een mooie tour langs de betere zalen in Europa, waarbij in Nederland ook nog de Dutch Design Week en London Calling wordt aangedaan.

Het is vooral de met emotie geladen stem van Caroline Landahl die de band interessant maakt. Haar liefdesverdriet voel je, haar stem is eerlijk. Maar ook de songs zijn goed. Het is te rauw om gepolijst te noemen, maar het is sprankelende indiepop en vooral 'Siesta' doet denken aan vroeger, einde jaren '70, de jaren '80, aan Zweedse series bij de VPRO op woensdagmiddag; de dromerige sfeer die hun landgenoten van Dungen ook al platen lang weten op te roepen. Een vroege R.E.M., Johnny Marr, The Chills, The Feelies, alle grote namen komen voorbij. Iets moderner: Alvvays. Ook The Pretenders worden vaak aangehaald, wat past, maar dan zonder de grote hits. En wat nu nog niet is, kan nog komen. Hater is voor een groter publiek dan ze tot nu toe hebben bereikt.

Maar het beste kun je zelf oordelen, wanneer Hater voor de tweede keer in Groningen staat. Hopelijk is het niet de laatste keer. Als dat wel het geval zou zijn, zorg dan dat je in ieder geval Hater nog in VERA ziet, voordat ze daadwerkelijk dat bereiken wat ze in zich hebben.

niek