De laatste jaren is het heerlijk compilaties maken met opzwepende, opwindende, frisse, poppy garagerock. Playlists op de computer of op Spotify. Ceedeetjes voor de langere autoritten. Rechtervoet zakt steeds dieper, linkerpink en –wijsvinger komen boven het stuur uit, hoofd begint mee te deinen, refreinen lekker vals meegezongen door de open ramen. Gegarandeerd dat Heavy Times ertussen stond, naast Cloud Nothings, Japandroids, The Babies, Glow Kit, Bleached, Traumahelikopter, The Men, Jacuzzi Boys, Howler, Warm Soda, Wavves, Bass Drum Of Death, Audacity, Parquet Courts, Mikal Cronin en Afterpartees (om even een voorzet voor een fijne compilatie te doen).

We kennen Heavy Times, een kwartet uit Chicago, vooral van hun voorlaatste plaat ‘Jacker’, waarop tal van songs stonden die op elke verzamelaar niet zouden misstaan: ‘Future City’, ‘Let It Die’, ‘Knife Talk’ en ‘Jacker’ knallen je boxen uit. De combinatie van ijzersterke poppy melodieën en een gruizig garagerockgeluid is hun handelsmerk. Hun platen duren slechts een half uurtje, maar dan krijg je wel een rocktornado vol punk, grunge, garage en pop. Als je echt songs kunt smeden, en dat kunnen de heren, kom je dan toch uit op een uitstekend resultaat.

Dit valt andermaal te beluisteren op ‘Fix It Alone’, die vorig jaar menig VERA-lijstje wist te halen. De 18 nummers wijken merendeels niet sterk af van hun voorgaand werk, dus verwacht een rammelende slaggitaar, een swingende sologitaar, een op hol geslagen ritmesectie en licht overstuurde zang van Bo Hansen. Hoewel, dat geldt voor de hardere songs, maar op deze plaat worden ook wat meer verdiepende rustpunten getoond. Nog diverser dan het al was dus! Live schijnt Heavy Times de boel goed plat te kunnen spelen. Ze komen op Best Kept Secret, maar ze zijn in VERA allang geen geheim meer, dus kom ze hier mooi nog ‘in het klein’ zien!

T-Ice