"Tweeëntwintig jaar geleden begonnen wij aan een muzikaal jongensboek waarvan we nooit hadden verwacht dat het zoveel hoofdstukken zou bevatten. Toch beginnen we vandaag aan het laatste hoofdstuk: Heideroosjes gaan stoppen. Ons laatste album zal verschijnen op maandag 21 november dit jaar."

De Heideroosjes, Nederlands bekendste en meest spelende punkrockgezelschap gaat stoppen. Dat de band al tweeëntwintig jaar in ongewijzigde bezetting opereert, is in bandtermen tamelijk uniek te noemen. In november verschijnt het nieuwe en tevens laatste studioalbum ‘Cease-fire’. Dan start ook de laatste tournee, eindigend in een select aantal festivals. Het allerlaatste concert van de Heideroosjes in Nederland vindt plaats op zaterdag 22 september 2012 in de Melkweg te Amsterdam, daarna is er het allerlaatste concert in Belgie op zaterdag 29 september 2012 in de AB te Brussel. Op dit moment gaat de Heideroosjes voor het laatst een rondje clubcircuit in Nederland doen.

De Heideroosjes is eind jaren tachtig opgericht, behoorlijk geïnspireerd door bands als The Ramones en onze Groninger Boegies, de band die persoonlijk de term pretpunk de wereld in heeft geslingerd. Maar het is The Ramones geweest, die met de kenmerkende bubblegum-punk ooit het voortouw heeft genomen voor een lichting punkbands, die naast alle zware en depressieve onderwerpen een wat vrolijker geluid laat horen, zoals dus de Boegies en later de Heideroosjes en bands als The Offspring en NOFX. Noem naast The Offspring nog een aantal namen waarmee de Heideroosjes heeft getourd, zoals Bad Religion, The Misfits, Pennywise  en je hebt een nog completer idee van de geestverwanten van de Heideroosjes.

En dan heb je nog de talloze wapenfeiten in meer dan twee decennia punkrock. Negen studio-platen, Pinkpop, Werchter, Lowlands, Pukkelpop, een Edison, de best verkochte Nederlandse punkplaat aller tijden, de duizenden shows, Parijs, London, Sarajevo, Milaan, Berlijn, New York, Los Angeles, Tokyo, Johannesburg, in allerlei uithoeken van de wereld heeft de Heideroosjes gestaan. Twee jaar geleden heeft de band nog in Vera gespeeld tijdens de 20-jarige jubileumtour. Net zoals bij The Ramones blijft de teller nu uiteindelijk op tweeëntwintig jaar steken en de wereld zal net zoals na het einde van The Ramones nooit meer dezelfde zijn. Dus pak die kans om ze nog een laatste keer te zien in Vera!

Maar wellicht is er nog leven na de Heideroosjes. In elk geval zijn er nog bands als New Pokerface uit Breda. Deze band is opgericht in 2006  en heeft een EP

‘Act The Animal’ (2006) en een plaat, genaamd ‘Another Day, Another Religion’ (2008) uitgebracht. De band heeft al in verschillende delen van Europa gespeeld en is muzikaal .

vergelijkbaar met melodische hardcore/punk rock bands als Rise Against, Nothington, Craig’s Brother en Propagandhi. Op dit moment is de band bezig aan een binnenkort uit te komen nieuwe plaat. En dan is het altijd leuk om even samen met de Heideroosjes voor een aantal volle zalen te staan.

Dikkie.