Hesher (Spencer Susser 2010)
 

Een hesher is een cultureel fenomeen uit de Amerikaanse popcultuur. Hij woont nog bij zijn ouders in de garage, heeft lang haar, besteed meer tijd aan gitaar spelen dan aan persoonlijke hygiëne en loopt nog altijd in zijn bandshirts uit de jaren ‘80. Otto, de buschauffeur uit The Simpsons is een hesher. Hesher in de gelijknamige film is van het agressieve, nihilistische soort, die eigenlijk altijd moet oppassen als er een politieauto in de buurt is. Hij is een vagebond bewapend met knapzak, zodat hij overal kan (over)leven. En, hij kent de fijne kneepjes van dit bestaan. Als er geen porno ontvangen wordt op een tv klimt hij de elektriciteitsmast in en weet hij wel een trucje om blote billen op het scherm te krijgen. De metalhead wordt gespeeld door Joseph Gordon-Levitt die je kunt kennen van Inception (Christopher Nolan, 2010), (500) Days of Summer (Marc Webb, 2009), 50/50 (Jonathan Levine, 2011) en 3rd Rock from the Sun (Bonnie & Terry Turner, 1996). 

Hoewel de film vernoemd is naar Hesher, is de hoofdrol eigenlijk weggelegd voor T.J., een jongetje van ongeveer 12 jaar dat net zijn moeder is verloren in een auto-ongeluk. T.J. woont samen met zijn vader (Rainn Wilson) en oma in een buitenwijk. Terwijl zijn oma langzaam dementeert, kwijnt zijn vader weg in zijn eigen verdriet. Daarbovenop wordt hij op school ook nog eens geteisterd door een pestkop. Dan ineens ontmoet hij Hesher, die zich zonder aankondiging of uitleg bij het getroebleerde gezin voegt. Zijn vuilbekkerij en destructiedrang zorgen in ieder geval voor wat verandering. Hij lijkt een soort reddende engel, maar hij laat T.J. net zo makkelijk in de kou staan wanneer zijn pestkop hem weer eens in een benaderde situatie brengt. Hij probeert er voor te zorgen dat T.J. een leuk meisje (Natalie Portman) ontmoet, maar brengt hem al snel in verlegenheid door “Bro, there’s nothing wrong with wanting some pussy” door de winkel te scanderen. Hesher biedt eigenlijk een helpende hand waar niemand op zit te wachten, want hij heeft zijn eigen morele code en net als je denkt dat het leermoment komt laat hij een boer. 

Deze film is het speelfilmdebuut van de regisseur Spencer Susser, die hiervoor een aantal korte films maakte. Hij is lid van een creatieve groep Australische filmmakers die zichzelf hebben verenigd onder de naam Blue Tongue Films. Een ander succes uit deze groep is David Michôd, die de indie film hit Animal Kingdom (2010) regisseerde. In Hesher positioneert Susser zijn personages zorgvuldig en laat hij zien dat hij een oog heeft voor spannende composities. De film is verder speciaal, omdat Metallica toestemming heeft gegeven dat hun muziek er in gebruikt wordt (wat ze eigenlijk nooit voor iets doen). Verder baseerden Susser en Levitt het uiterlijk van Hesher op de overleden bassist van Metallica, Cliff Burton. Al met al is Hesher een sprankelende indiefilm die het midden houdt tussen drama en zwarte komedie. 

Rob