In november 2012 kwam het derde album van de Zwolse band The Horse Company uit, genaamd Calypso. Een plaat die veel lovende recensies ontving en die nog eens bekrachtigd werd met een sterk optreden op Noorderslag. Het kon daarom sowieso niet lang duren of de band moest en zou weer eens in Vera gepresenteerd worden. Als de archieven me niet voorliegen, moet de laatste keer alweer in 2009 geweest zijn, ten tijde van de vorige plaat Olympus. Was The Horse Company toen al een sterke act, in de tussentijd is de band alleen maar gegroeid. En vooral diverser geworden. Stond Olympus nog bol van de rootsrock, op Calypso heeft de band zijn muzikale palet aangevuld met onder andere shoegaze en new wave.

Dat de band een stevig potje jammen nooit geschuwd heeft, was al wel bekend van de verhalen uit de oefenruimte. Maar met deze nieuwe plaat verplaatst The Horse Company de improvisatie ook eindelijk richting podium. Waarmee eens te meer duidelijk wordt waar het de mannen in essentie om te doen is: muziek maken uit noodzaak. Een hechte en voortreffelijk op elkaar ingespeelde club is het ook. Twee broers en twee neven die gezamenlijk een organisch front vormen. Laverend tussen regelrechte popsongs en uitgesponnen soundscapes en met een geluid dat zich kan meten met grote acts als Wilco en die andere paardenband: Band of Horses. Misschien wel de beste Amerikaanse band die niet uit Amerika komt.

In het voorprogramma het Groningse Mansell. Een fijne indiepopband, die naar eigen zeggen tegenwoordig ook wel eens wat harder van leer trekt. Ervaren muzikanten, stuk voor stuk, aangezien ze al flink wat jaartjes meegaan in de Groningse scene. Een bedachtzaam viertal ook, dat met deze band de muziek vanuit het ambacht benadert. Net zo lang schaven totdat nummers helemaal kloppen. Wellicht daarom dat het titelloze debuut dat vorig jaar in eigen beheer is uitgebracht ‘slechts’ 36 minuten klokt. Prima avondje zo al met al, dus hop, hop – in galop naar Vera met zijn allen!

Weedebee