Broedplaats Brooklyn heeft al zoveel leuks voortgebracht dat het onmogelijk is alles goed bij te houden. Zo had ik dus Hospitality helemaal gemist. En dat terwijl hun zelfgetitelde debuut uit 2012 door het blad Rolling Stone het compliment "Indie-pop cuteness this severely catchy doesn’t come around too often" meekreeg en zelfs die elitaire zuurpruimen van Pitchfork met een 7,4 niet eens zo heel veel azijn te pissen hadden. Het is dan mooi dat VERA dergelijke bands een podium geeft: hier valt iets heel moois te ontdekken.

Ik draai nu al een paar dagen ‘Trouble’, de tweede plaat van dit trio, die begin dit jaar uit kwam. Een aantal dingen valt gelijk op. Allereerst de rust die de plaat uitstraalt, als van een zelfverzekerde band die niks meer hoeft te bewijzen, maar toch met hoge kwaliteit op de proppen komt. Ze zijn niet bang gebruik te maken van stilte. Daarnaast de heldere productie, met een warm en open geluid. ‘Trouble’ voelt als een strandwandeling in de zon met altijd een dreigende onweersbui aan de horizon boven zee. Ten derde zitten de songs subtiel en spannend in elkaar, met speelse loopjes, deinende bas, onverwachte wendingen en sporadisch stemmige aanvullingen van strijkers, trompet, synths en drumcomputer.

Hospitality heeft wat mij betreft eenzelfde feeling als bands zoals Warpaint en Wye Oak, en wie Deep Time in de Kelderbar ook zo goed vond, moet hier misschien ook maar eens langskomen. Hee, allemaal bands met vrouwenzang? Inderdaad: in dit geval zorgt Amber Papini voor de zangnoten, met licht Britse tongval. Brian Betancourt plukt loom aan zijn bas, vaak fraai rond Papini’s gitaarspel, en Nathan Michel zorgt voor de percussie. De eerste liedjes zijn wat vollere indiepopsongs en gaandeweg de plaat worden de nummers steeds meer gestript tot eenvoudige pracht. Luister hun nieuwe single ‘Going Out’ en je hebt gelijk het prijsnummer te pakken. Hospitality zit op Merge Records, te midden van zoveel toffe bands dat ik ze hier niet allemaal ga opnoemen. Zoek ze zelf maar op. Deze nieuwe verrassing uit New York past er prima tussen.

T-Ice