House Of Cosy Cushions is een Iers-Nederlands gezelschap rond de Nederlandse muzikant en kunstenaar Richard Bolhuis. Hoewel de band in 2004 opgericht is in Amsterdam, is Dublin een flink aantal jaren de standplaats van de band geweest. Verwacht daarom wel Ierse folk-invloeden, maar geen al te vrolijke noten. Tristesse, melancholie en duisternis overheersen in de melodieuze en experimentele mix van folk, blues en alternatieve rock.

In het voorprogramma Dame Flux, de elektronische reïncarnatie van Flux met animaties muziek en poëzie, waarmee zangeres/toetseniste Irene Wiersma het publiek een nieuwe blik gunt op haar surrealistische kijk op de wereld.

House Of Cosy Cushions is in 2004 in Amsterdam opgericht door de Nederlandse muzikant en kunstenaar Richard Bolhuis. In 2004 verschijnt ook het album ‘Instinct’, dat met een melodieuze en experimentele mix van folk, blues en alternatieve rock vol tristesse en melancholie de toon zet voor het latere werk van House Of Cosy Cushions. Melancholieke en ingetogen nummers met gitaar, viool, intieme, vaak tweestemmige zang en slepende blazers worden afgewisseld met duistere, stuwende alternatieve rocknummers.

Bolhuis verhuist in 2005 naar Dublin om met Ierse muzikanten de band een succesvol vervolg te geven in de Ierse underground scene. Daar volgt in 2008 de release van het intrigerende, duistere en spannende  'Animal Dream', dat vergelijkingen oproept met Nick Cave, PJ Harvey en De Kift. In 2009 verschijnt 'House Of Cosy Cushions & Katie Kim', een samenwerking met de Ierse zangeres en liedjesschrijver Katie Kim.

Inmiddels woont Richard Bolhuis weer in Nederland en bestaat de kern van House Of Cosy Cushions naast Bolhuis (vocals, gitaar, banjo, piano, moog, harmonium, orgel en tapes) uit Stephen Kiernan (drums & percussie), Saskia Meijs (viool) en Dominique Brackeva (trombone). In 2010 speelt de band in het voorprogramma van Villagers in Vera en in 2011 doet de band mee aan de muziektour bij schilderijen van De Ploeg-lid Jan Altink, georganiseerd door het Groninger Museum. Dit resulteert in een installatie van Bolhuis in het museum zelf en het nummer 'Kerkje Te oostum'.

Bolhuis hierover: "Met dit nummer wil ik een open, bijna oneindige ruimte creëren. De weidsheid van het Groningse landschap, zoals ook in het schilderij. Hypnotiserende muziek, alsof je boven de kerk en het korenveld van het mysterieuze schilderij uitzweeft."

Het optreden in Vera staat in het teken van de release van de nieuwe plaat 'Haunt Me Sweetly', waaraan in de pers al lovende woorden zijn gewijd:

"spannende songs...die kunnen wedijveren met die van The Frames, Tindersticks of PJ Harvey" (OOR)

"...recalls Portishead and Tindersticks at their most uncompromising..." (Metro, Dublin)

Daarvoor zien we nog Dame Flux,  de nieuwe elektronische reïncarnatie van Flux, met een optreden vol animaties muziek en poëzie, waarmee zangeres/toetseniste Irene Wiersma het publiek een nieuwe blik gunt op haar surrealistische kijk op de wereld. Op de Noorderzon was onlangs de containervoorstelling 'Redders, Rovers & Ridders' te zien, een korte elektronische muziekvoorstelling over de liefde. Scherpe, rake teksten over kleurrijke mannen en vrouwen, begeleid door vintage synthesizers en beats. Dame Flux werkt af en toe in performanceverband samen met kunstenaars uit andere disciplines, maar richt zich nu voornamelijk op haar vijfkoppige band om de Nederlandse podia te veroveren.

Al met al een mooie gelegenheid om een avondje in andere werelden te vertoeven.

Dikkie.

Volledig artikel bij release Vera Krant.