In 2005 ontmoet de 16-jarige Marusya haar soulmate Kimi en de volgende 12 jaar zijn hun levens onafscheidelijk, door euforie en depressie, geluk en wanhoop.
En al die tijd filmt ze. Alles.

Ze gebruikt haar camera om verslag te doen van haar leven in een Russische samenleving die steeds autocratischer en repressiever wordt. Daarbij filmt ze ook elk moment van haar leven met Kimi en terwijl ze elkaar filmen, zie je hun levenslange liefde groeien. Maar Kimi's manier om met de hardheid van de maatschappij om te gaan is door drugs te gebruiken en deze zullen uiteindelijk tot zijn dood leiden.
En al die tijd filmde Marusya. Alles.

Van al dit filmmateriaal heeft ze nu een gedenkmonument gemaakt voor de liefde van haar leven. Rauw en pijnlijk, een portret van jeugd, leven en liefde, vol muziek en drugs, maakt How to Save a Dead Friend ons deelgenoot van Kimi en Marusya's leven terwijl ze proberen om te gaan met het leven in een repressieve maatschappij.

Een boodschap van een zwijgende generatie, zoals de ondertitel van de film zegt, doorspekt met archiefbeelden voor de nodige context en boordevol "Vera-muziek" van bands die in onze club speelden, zoals Joy Division of Hole en hun Russische equivalenten, artiesten waar we hier nooit van gehoord hebben. Maar bovenal is de film een mooi maar pijnlijk portret geworden van een vriendelijke, dromerige en grappige jongeman. Iemand die het niet aankon, maar geliefd was tot het einde.

Jos Z

In vriendelijke samenwerking met Forum Groningen.