Dat Howrah de een na grootste stad van West Bengalen is, hoefde ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Bekend vanwege het drukste treinstation van India en dan waarschijnlijk ook van de hele wereld. Misschien een logische link met de band die chaotische noiserock, post-punk en shoegaze afwisselt. De genres die, in ieder geval bij mij, opkomen als ik denk aan drukke treinstations.
Dat HOWRAH een nieuwe band is betekent overigens niet dat we hier te maken hebben met onervaren pubers. We kunnen eigenlijk wel stellen dat we hier te maken hebben met een heuse supergroep. De ritmesectie bestaat uit de spacenoiseshoegazerockers van Space Siren, de gitarist speelde in Bombay en speelt in Slow Worries en frontman is Cees van Apeldoorn van jaren negentig band Zoppo, HOWRAH is de naam. En een logisch resultaat van deze formule is een heerlijke cocktail die in het verlengde ligt van eerder genoemde bands. Dwarse, kosmische gitaren, groovy ritmes en sterke praatzang.

Niet verrassend ook dat ze eerder dit jaar in de Melkweg de zaal hebben opgewarmd voor Vera-favoriet Protomartyr en dit jaar een aardig tourtje hebben gepland rondom de release van debuutplaat ‘Self-Serving Strategies’, die 1 juni uitkomt. Onderdeel van die tour is een reis naar de Kelderbar en dat kan alleen maar goed komen!

Support komt van local heroes Shaka Brah, die hun debuut komen maken in Vera Downstage. De band is voortgekomen uit het welbekende North to the Night, alleen is er nu een ander vaatje gevonden om uit te tappen. Van post-rock naar post-punk waar een logische verwijzing misschien wel Wire is. Nerveus en beklemmend, perfecte opwarmer voor HOWRAH dus.