I Saw the Devil (Jee-Woon Kim, Zuid-Korea 2010)
DVD, kleur, 141 minuten, Koreaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Korean with Dutch subtitles

Groninger première  

Bij het uitzoeken van mijn afscheidsfilm kwam ik op een lijstje films die twee dingen gemeen hadden; Zuid-Korea en wraak. Zuid-Korea en afscheid hebben niets met elkaar te maken, afscheid en wraak gelukkig ook niet. De Zuid-Koreaanse wraakfilm is echt een begrip geworden met voor mij, en vele Zienema bezoekers, de film Oldboy van Park Chan-wook als een hoogtepunt. (Ga zeker ook Sympathy for Mister Vengeance kijken, deel 1 uit de Vengeance trilogie van Park Chan-wook).

Misschien is dit jaar wel het hoogtepunt wat betreft populariteit van het genre; Spike Lee gaat een Amerikaans remake maken van Oldboy, de hoofdprijs op het Imagine filmfestival ging naar Bedevilled en er is I Saw the Devil van Kim Jee-woon (A Tale of Two Sisters). Een film die het begrip wraak ongekend hard en bruut in beeld brengt. Expliciet, over-the-top geweld gecombineerd met een emotionele gelaagdheid en oogstrelende vormgeving zoals je die alleen binnen de Aziatische cinema aantreft.

Het verhaal van I Saw the Devil heeft de juiste ingrediënten voor wraak; de zwangere verloofde van  geheim agent Soo-hyun (Lee Byung-hyun) wordt op gruwelijke wijze vermoord door een psychopaat, Kyung-chul (Choi Min-sik, Oldboy). De wijze waarop Soo-Hyon wraak neemt is een spannend en bikkelhard kat-en-muisspel waarbij de kat de muis keer op keer net niet dood maakt. Dit werpt de vraag op wie de 'I' uit de titel is en wie de 'Devil'.

De filmmakers zelf quoten graag de filosoof Nietzsche “hij die met monsters vecht moet er op toezien dat hijzelf geen monster zal worden. En als je maar te lang in de duisternis staart zal de duisternis ook in jou staren”.

Al met al een prachtige en onvergetelijke film, tenzij je een zwakke maag hebt.

 

Arjen