In mijn artikel over The Appleseed Cast somde ik onlangs een hele rits bands op uit de emo-hoek, waar we hier in de club rond 2000 erg warm voor liepen. De hardste bands in dit genre werden soms ook wel post-hardcore genoemd. Als je de archieven moet geloven, duikt die stroming elk decennium weer op in een nieuw jasje (sommigen noemen nu al bands als Cloud Nothings als representanten voor de jaren ’10). Het etiketje blijft wel telkens hetzelfde, want hoe moet je in hemelsnaam een stroming noemen die na post-hardcore komt?

Dé band die toentertijd terecht alle aandacht op zich gericht wist, zijn natuurlijk onze helden van At The Drive-In. ‘Relationship Of Command’ wordt in brede kring gezien als één van de beste platen van deze eeuw en was van invloed op talloze bands. Nog geen jaar later kwam ‘Mono’ uit van The Icarus Line, het debuut van een band die toen vaak met At The Drive-In vergeleken werd. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en gaat die vergelijking niet meer helemaal op.

The Icarus Line, uit LA, heeft nóg meer bandleden versleten dan The Appleseed Cast, met als vaste constante frontman Joe Cardamone. Met al die wisselingen is de sound meermaals aangepast en bevindt de band zich tegenwoordig meer in de alternatieve rock dan in die typisch opgefokte post-hardcore. Dit is goed te horen op hun nieuwste plaat ‘Slave Vows’, dat deze zomer zeer goed is ontvangen. Cardamore & Co grijpen vooral terug op oerbands als The Stooges, The Swans en Suicide. Dreigende, spannend opgebouwde lange liedjes die diep onder je huid gaan zitten, met galmende solo’s vol reverb en fuzz.

Natuurlijk trekken ze regelmatig nog alle registers open (en dat zal live niet anders zijn), maar The Icarus Line is verder geëvolueerd en ontvouwt een muzikaal landschap dat decennia aan invloeden verraadt. Daarbij klinken ze nog altijd relevant en, het belangrijkste, doen hun geweldige gitaarexplosies en duistere sfeer uitkijken naar hoe dat live gaat uitpakken. Heb je hun gave shows in VERA van 2003 en ’04 gemist, hier is je herkansing. Wie er wel bij was, komt neem ik aan sowieso weer langs!

T-Ice