Berberian Sound Studio (Peter Strickland, 2012)
De hoogtijdagen van de vunzige, suggestieve en liefst ook satanische horror waren toch wel de jaren 70 – vooral in Italië waren ze heer & meester in het genre. Dus reist een Britse geluidsman, magnifiek gespeeld door Toby Jones, ernaartoe af om een film van muziek en geluidseffecten te voorzien. Daar aangekomen treft hij zulke schoonheden als Elena, gespeeld door de prachtige Tonia Sotiropoulou, die vele Italiaanse actrices van weleer in herinnering roept, en onlangs Bond het hoofd op hol bracht in Skyfall. Maar ook Susanna Cappellaro, die na gedebuteerd te zijn in deze film, in Dark Shadows (Tim Burton, 2012) opdook, en wel als moeder van Johnny Depp.

Maar het is psychoduisternis wat de klok slaat in de geluidsstudio. Alles wat verborgen blijft bij het filmmaken wilde de regisseur hier in zijn tweede speelfilm voor het voetlicht halen. Het is volop huiveren, maar vooral dan ook omdat fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen en alles slechts, veelal middels geluid, wordt aangeduid. Het is volgens Peter Bradshaw in The Guardian “seriously weird and seriously good”. Dus ga nog eens Blow Out (Brian de Palma, 1981) kijken, met een toprol van John Travolta, of liever nog de meest fucked-up film over geluid aller tijden, The Conversation (1974) van Francis Ford Coppola. Maar je kunt natuurlijk ook inspiratiebron voor deze film, de giallo-horror uit Italië, met voorop dat van Dario Argento, ook eens uit de kast trekken om alvast in de stemming te komen voor een van de beste Britse films van 2012.

david

IFFR Afterparty op zaterdag 2 februari
Na al dat stilzitten in de bios lekker uit je plaat – met uiteraard adembenemende visuals! 

*Kaartverkoop voor de IFFR-films in Vera : Bij ForumImages tot een uur voor aanvang. Bij Vera vanaf een half uur voor aanvang.

Telefonisch reserveren en kaartverkoop starten op woensdag 23 januari om 10.00 uur. Net als in voorgaande jaren kunt u alleen kaartjes reserveren in de week voorafgaand aan en niet tijdens het festival. U kunt uw gereserveerde kaarten tot uiterlijk donderdag 31 januari om 12.00 uur afhalen bij de kassa van ForumImages. Telefonisch reserveren (tijdens openingsuren kassa): 050-312 04 33. Reserveren per e-mail is niet mogelijk, aan de kassa wel. Zie voor meer informatie over reserveren en kaartverkoop het IFFRiG-programmaboekje of ForumImages.