J Mascis komt naar Vera! De reden is zijn nieuwste soloplaat. Want de man heeft - vanwege een langgerekte wereldtour van Lou Barlow met Sebadoh - zich (tijdelijk) moeten concentreren op andere uitlaatkleppen dan Dinosaur Jr. Dat gebeurt vaker, en daarom heeft J vele 'hobby'-bands, maar dit keer heeft Mascis veel tijd gestoken in het uitwerken van akoestische nummers. Wederom een feest voor de doorgewinterde fan.

Maar ook voor de nieuwkomer. Want die soloplaat heeft veel te bieden. Het verscheen afgelopen zomer en kreeg de titel 'Tied to a Star' mee. Net als het in 2011 zeer goed ontvangen 'Several Shades of Why', ligt ook 'Tied to a Star' in het verlengde van het nog altijd fascinerende 'Martin + Me', uit 1996. Al zijn de recente platen niet tijdens de show op band gezet, kennen ze enkel nieuwe en overwegend zelfgeschreven nummers en zijn ze sterk verfraaid met allerhande arrangementen en hulp van onder andere Chan Marshall (Cat Power) en Pall Jenkins (Three Mile Pilot, The Black Heart Procession), maar qua sfeer en rust wordt de blauwdruk duidelijk. Toch waren de meningen over 'Tied to a Star' behoorlijk verdeeld, anders dan bij het verschijnen van z'n voorganger. Het oordeel van de critici ging van een 'verzameling aan nauwelijks kleurrijke songs' tot 'heerlijk melancholische songs vol sterke melodieĆ«n'. Veelvuldig kreeg het de titel 'groeiplaat' mee.     

Gelukkig hebben we in VERA een eigen mening en gaan we doorgaans van interesse rechtop zitten wanneer we horen dat J Mascis iets nieuws heeft uitgebracht. Of het nu met Witch is, met Sweet Apple, helemaal solo of met het vlaggenschip Dinosaur Jr. Dat heeft niet alleen te maken met de liefde die J en wij Veranen voor dezelfde muziek delen. Dat heeft ook te maken met de periode waarin J voor de eerste keer met Dinosaur Jr naar VERA kwam: Dinosaur Jr was hard op weg om een van de grootste bands in de indierock te worden, terwijl VERA hard op weg was om een van de bekendste zalen in de International Pop Underground te worden. Uit enthousiasme voor dat wat we beide deden, kregen we steun van elkaar. En ook al zijn we ruim 25 jaar verder, dat enthousiasme is er nog steeds.

Desondanks is een show van J Mascis in VERA nog altijd iets bijzonders. Niet alleen omdat de man songs kan schrijven waarvoor de gemiddelde indierock-liefhebber naar het stadion komt, maar ook omdat J Mascis met zijn gave gitaargeluiden de inspiratie heeft geboden aan het gros van de bands die we de afgelopen 20 jaar in VERA over de vloer hebben gehad. En ook al zijn die soloplaten vooral akoestisch, alles wat de man kan en waarom hij wordt geroemd, zit verweven in zijn songs. Voldoende redenen om de wandeling naar VERA te maken. Het zal een mooie avond te worden. Dat kan niet anders.

- niek   

In het voorprogramma speelt Rudy Lentze, geen ombekende in Groningen en omstreken. Rudy is ooit geboren in Bandoeng, Indonesiƫ, maar is inmiddels allang in de straten en steegjes van Groningen geworteld. Als de familie Lentze in Enschede woont, besluit Rudy naar Groningen te vertrekken om te studeren. Hij valt daar middenin het Groninger Springtij en belandt in bands als Plant, AA & The Doctors en The Managers (met ex-Wild Romance leden Freddy Cavalli en Kees Meerman) en is sindsdien niet meer opgehouden met musiceren. Studeren is er nooit meer van gekomen. Niemand die daar rouwig om hoeft te zijn, in de eerste plaats levensgenieter Rudy Lentze zelf. Vanavond speelt hij solo, zonder zijn vertrouwde Fascinators.