Afgelopen november schreef ik voor de Verakrant een stukje over Blaudzun. Jacco Gardner was toen zijn voorprogramma en daarover wist ik toen bijna niets te schrijven, omdat er bijna nog niets over deze artiest bekend was. Vlak daarvoor, in september, speelde hij in de kelderbar en schreef Anco: “Jacco Gardner, ik had er nog nooit van gehoord”. Geen wonder, want dat optreden was pas de derde show van deze multi-instrumentalist uit Hoorn. Hij bewijst nou hoe snel het kan gaan in de popwereld!

In februari kwam Gardners debuut ‘Cabinet of Curiosities’ uit op het Amerikaanse label Trouble in Mind en in Nederland op Excelsior. Daarop is zijn met jaren zestig psychedelica doordrenkte pop te beluisteren. Hij creëert een unieke sound door het combineren van de geluiden van klavecimbel, strijkers, fluiten en andere klassieke instrumenten te mengen met rauwe psychedelische effecten.

Gardner is sterk beïnvloed door muzikanten uit de jaren zestig, zoals Syd Barrett (de eerste zanger van de Britse band Pink Floyd), Brian Wilson (van The Beach Boys) en The Zombies. Een en ander klinkt zo nu en dan flink zweverig. Op zijn debuutalbum schept hij een dromerig gekleurde muzikale wereld die beïnvloed lijkt door magische paddenstoelen of een postzegeltje LSD. En hoewel hij labelgenoot is van acts als Ty Segall en Mikal Cronin klinken de nummers op Cabinet of Curiosities een stukje minder rauw.

Live wordt Gardner ondersteund door een band met daarin een aantal leden van Lola Kite, de band waarvan hij het tweede album produceerde en waarin hij voor zijn solocarrière van de grond ook zelf speelde.

In de internationale media is Gardner enorm goed opgepikt . Pitchfork, NME en The Guardian riepen hem uit tot grote belofte van 2013. In maart ging hij op een uitgebreide Amerikaanse toer, met onder meer  een optreden op showcasefestival SXSW in Austin. Nu volgt een maandenlang durende trektocht door Europa en natuurlijk wordt ook Vera aangedaan. Daarna zal hij deze zomer ongetwijfeld vele festivalweides onveilig gaan maken, maar voor de ultieme clubbelevenis met het beste geluid, kom vooral langs!

Tsjalling