Voor de vierde keer in ruim een jaar komt Jacco Gardner Vera aandoen. De eerste keer was op 22 september 2012 voor een show Downstage, toen nog vrijwel niemand van hem gehoord leek te hebben. (Volgens Gardners website zijn derde live-show ooit.) Twee maanden later stond hij al in de grote zaal in het voorprogramma van Blaudzun en afgelopen mei mocht hij in zijn uppie de grote zaal vullen. In een halfjaar tijd was Jacco Gardner van onbekende curiositeit uitgegroeid tot popster. Met een Noorderslagshow op zak en een album, Cabinet of Curiosities, waar recensenten van binnen- en buitenland lyrisch over schreven. Het kan soms rap gaan.

Gardners muziek ademt de jaren zestig, maar waar zijn idool Syd Barrett (Pink Floyd) zichzelf verloor in hallucinerende middelen, wil de jongeman uit Hoorn juist de controle bewaren. Dat stelt hem als producer bijvoorbeeld in staat om uitgekiende arrangementen goed gebalanceerd te brengen. En dat is ook precies iets waar hij op toonaangevende muzieksites als Pitchfork om geroemd wordt. Gardner is zo doordrenkt van de sixtiessound dat hij geen geestverruimende middelen nodig heeft om te weten hoe hij iets wil laten klinken. Die nuchterheid vormt een interessant element in zijn muziek.

Kende Gardners eerste album een een periode van acht jaar om te voltooien, inmiddels lijkt de jonge muzikant zijn plek en sound volledig gevonden te vonden. Een tweede album kan dan ook niet lang op zich laten wachten. Tot die tijd doe je er goed aan om de multi-instrumentalist een keer live te bewonderen. En laat deze dromerige, melancholische barokke pop nou bij uitstek geschikt zijn voor de donkerste periode van het jaar!

Vrijwel gelijktijdig met Gardners debuutplaat bracht het Amsterdamse duo The Silhouettes haar zelfgetitelde eersteling uit. Ook gedrenkt in een jarenzestigsausje, maar dan net even anders gekruid. Veelal in één zin genoemd met het Deense The Raveonettes, brengt dit boy-girl-duo frisse lo-fi surfpop die de zon zelfs in de donkerste decemberdagen nog tevoorschijn weet te toveren. Een uitstekende binnenkomer voor wat een bijzonder fijne Vera-avond belooft te worden!

Weedebee