Janne & De Vogels, de nieuwe band van Janne Schra, gaat op tour en brengt 24 september de nieuwe Nederlandstalige plaat In de Regen uit, met wortels in de jazz van de roaring twenties.

Na tien jaar van Engelstalige indie-pop wilde Janne Schra de jazz, die in haar muziek altijd onderhuids aanwezig is geweest, laten doorbreken in haar liedjes. Daarnaast leefde al langer de wens om een album in het Nederlands maken. Deze wensen komen nu tot uiting in de speelsheid van bandleden die elkaar door en door kennen en elf jaar na Room Eleven weer samen muziek maken.

Na het album Vasalis, een vertolking van Diep in Mijn Hart, en Annie M.G. Schmidt-liedjes in Carré, durfde Janne Schra eindelijk te dromen van een album in haar moedertaal. Samen met haar oude vrienden ging ze op zoek naar de sound in de stijl van jazzpianist Fats Waller: authentiek, avontuurlijk en recht voor z’n raap.

In de zomer van 2020 nam Schra met haar Vogels het album In De Regen op. Naast een enkele oude parel en gezongen gedichten van M. Vasalis en Joost Oomen vormen de nieuwe liedjes van Janne zelf het hart van de plaat. Muziek die voortborduurt op haar repertoire, dat inmiddels meer dan 100 liedjes telt.

In De Regen is een ode aan het omarmen van imperfecties en twijfel, met typische Janniaanse invalshoeken, zoals naar Nederland kijken met een roze bril op, je relatie repareren met goudlijm en orkanen zien als een nieuw begin. Maar ook het verlies van de rafelrandjes in de stad komt voorbij, evenals foto’s van mannen in een dating-app.

Janne & De Vogels brengt deze plaat naar de theaters en clubs van Nederland. De uitvoeringen zijn soms wild en opzwepend als dronken tijgers, dan weer klein en fonkelend als een druppel limoensap in een glas ijskoud water.

De geweldige band bestaat uit Tony Roe (piano), Lucas Dols (bas) en Mark van Kersbergen (drums).

Janne:
‘Op de plaat staan one-takers. Geen gezeik met overdreven gelaagde producties, maar spelen. We hebben een lasso om het live-gevoel gegooid. Tegenwoordig kun je alles lijmen, fotoshoppen en kaarsrecht tunen, maar we wilden, net als in de teksten van de nummers, onze imperfecties omarmen; niet dagenlang scrollen op zoek naar de beste waterkoker, maar je oude goed genoeg leren vinden.’

‘Dit album brengt het levenslied, jazz en poëzie bij elkaar. Het is een mix zoals een stad dat is; waar gammele fietsen, Canta’s, scooters, waterpijpen, zuurdesem-bakfietsers en latte macchiato’s door elkaar heen bewegen. Als je vindt dat het bij elkaar hoort, dan hoort het bij elkaar.’

‘In onze nieuwe show is alles wrijving, afgewisseld met liefdevolle eenheid. Het uitgangspunt is dat alles wat in het leven kapotgaat een uitnodiging is om opnieuw te beginnen, zodat er iets waardevollers van gemaakt kan worden, zoals Japanners hun gebroken aardewerk repareren met Goudlijm.’

‘De sound is vervreemdend, gooit je heen in en weer in de tijd, maar zal je uiteindelijk een gevoel van heimwee geven naar nu. Zoals je in De Regen stil kunt gaan staan en alles voelt, ruikt en proeft… Als zoiets lukt, dan ben je al heel ver.’