Een van de leukste platen van dit jaar komt uit Broken Arrow, Oklahoma, waar rock en roll gitarist JD McPherson opgroeit op een veehouderij. Als jongetje danst hij op obscure b-kantjes van Buddy Holly singeltjes, luistert naar Delta blues en seventies rock van Led Zeppelin, alvorens hij wat later de punk ontdekt.

Op 13 jarige leeftijd leert hij gitaar te spelen. Muziek maken blijft een leuke hobby, totdat hij vele jaren later ontslagen wordt van zijn werk als leraar kunstgeschiedenis en vervolgens besluit zich volledig te richten op de rock en roll.

Met Jimmy Sutton, begenadigd producer voor zijn eigen label Hi-Style Records (hij nam oa platen op met Koko Taylor en The Del Moroccos) en getalenteerd contrabasspeler neemt hij McPherson's debuutplaat Signs And Signifiers op. Op het eerste gehoor een leuke retro jaren '50 plaat, maar na een paar keer luisteren toch wat meer dan dat.

De plaat opent met northside gal, een swingende rockabilly danser, maar evolueert dan naar rauwe stoempende rocknroll Bunker Hill stijl op wolfteeth. McPherson gromt en knauwt, de drums rollen, de gitaar glijdt soepel door het oprispend, hongerige ritme en de bas pompt vurig. Dan komt er een lekker toetertje voorbij op het Jackie Wilson (reet petite) achtige scratching circles, een walsende dansvloer killer.

Van een beetje romantiek is McPherson ook niet vies. Op het mooie soulvolle en zwoele a gentle awakening strijkt en fluistert hij een wondermooie ballade glad met fluwelen tong en zachte violen. Een lied om je geliefde in het oor te lispelen. Hier en daar is ook een subtiele punk invloed hoorbaar. Op titelnummer signs and signifiers flirt hij met The Smiths' how soon is now en firebug is een lekker ruig en up-tempo nummertje. Ook helden als Chuck Berry en Jerry Lee Lewis komen voorbij op deze plaat die voornamelijk een feelgood hit of the summer lijkt.

De nummers swingen, grooven en knallen met een flinke dosis soul en dippen in de blues, hebben een lekker rauw randje en McPherson heeft een stem die kan krijsen als een Little Richard of harten smelt als een mes door zachte boter.

Hij wordt vanavond voorafgegaan door twee leuke jongens uit Klazienaveen, het Broken Arrow van Drenthe, The Sensational Secound Cousins, een primitief rockend country duo, twee achterneven, die elkaar al kennen uit de knikkertijd.

nathalie