John Lennon McCullagh - ja zo heet hij echt – is een zestienjarige singer-songwriter uit Doncaster, South Yorkshire. Hij speelt gitaar en schrijft liedjes sinds zijn twaalfde waarop hij kort daarna ook de mondharmonica erbij pakte. Op een dag nam zijn vader hem mee voor een road-trip om negen shows van Bob Dylan te bezoeken in tien dagen. Het veranderde zijn leven en het dwong hem muziek te maken en grote stappen te zetten. Eenmaal teruggekeerd met zijn familie van een paar jaar in Australië, speelde hij onlangs enkele optredens naast Housemartins/Beautiful South frontman Paul Heaton in het noord-oosten van Engeland waarna hij in een dag debuut-album North South Divide erop knalde samen met Alan McGee.

Samen met zijn vader gaat Johnny momenteel langs de podia om zijn muziek ten gehore te brengen. Om eens een andere vergelijking te trekken dan die met Jake Bugg: stel je Alex Turner even voor in zijn The Last Shadow Puppets-periode maar dan zonder Miles Kane en een tiental jaren jonger. Ja hè? Hij heeft wel wat van die trekjes. Zou er in Sheffield dan toch echt wat in het water zitten?

Debuut North South Divide nam hij namelijk op in Sheffield. Dit deed hij met Alan McGee, die tevens fungeert als zijn labelbaas bij 359 Music en persoonlijke mentor. McGee kunnen we trouwens verantwoordelijk houden voor het succes achter artiesten als Oasis, The Kills en The Libertines. Dat is niet zomaar een dus! Door de korte tijd waarin alles op band is gezet, klinkt dit toch volwassen album af en toe wat rafelig waardoor wat jeugdigheid doorsijpelt. Maar dat is niet erg want aan een ruwe diamant moet je niet teveel schafen. De rauwe zangstijl en de aanwezigheid van de begeleidende gitaar hebben veel weg van Bob Dylan en Johnny Cash, wat niet gek is aangezien dit thuis bij McCullaghs vaak te horen was.

Vanavond gaan we veel terug horen van deze North South Divide maar hoogstwaarschijnlijk ook van een tweede, want daar is hij momenteel al druk mee bezig.

Support is Joelle Smidt. Ze schrijft kleine, breekbare folksongs. Hierbij maakt ze gebruik van een gitaar, banjo of accordeon. Na het behalen van haar havodiploma, begon en stopte ze met vijf verschillende studies. Daarna richtte ze zich op het vorm geven van een muzikale carrière. Daarvoor stelden ze enkele doelen; zo deed ze afgelopen zomer onder andere mee aan De Beste Singer-Songwriter en deed ze eerder in Vera de support voor Everlast.

- Rosan