Een aantal jaren terug heb ik een bezoek mogen brengen aan het Amerikaanse Memphis, en enkele andere aan de ellenlange Mississippi gelegen steden in het zuiden van de VS. Als ik hier aan terugdenk, begint er op de achtergrond in mijn hoofd al snel een muziekje te spelen dat zo maar van John Paul Keith zou kunnen zijn. Destijds had ik eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, maar de beste man weet de sfeer van die omgeving zo goed vast te leggen in zijn muziek dat de associatie al snel is gemaakt.

Keith droeg al vroeg zijn steentje bij aan de lokale muziek scene van Tennessee. Als kind begon hij net als vele anderen zingend in de kerk, tot hij oud genoeg was een eigen gitaar op te pakken. Met de riedels van Chuck Berry en BB King als inspiratiebron in het achterhoofd speelde Keith als tiener een korte periode met lokale country helden The Viceroys voor hij aan zijn solocarrière begon. Dit nam pas echt vorm aan in 2009 met het uitbrengen van ‘Spills and Thrills’, een plaat die aanzienlijke kritische lof oogstte. Nu ik het zo bekijk was het in ditzelfde jaar dat ik mij in het geografische hart van de Amerikaanse rockabillymuziek bevond, en gezien het commerciële succes is het bijna niet uit te sluiten dat één van JPK’s nummers mijn oren destijds heeft bereikt.

Het is inmiddels een kleine twee jaar geleden dat Keith Groningen aandeed en met zijn band de One Four Fives de in 2011 uitgebrachte plaat ‘The Man That Time Forgot’ liet horen. Vanavond staat hij er weer, met 12 nieuwe vintage Fender Telecaster-gedreven rockabilly nummers in de vingers. Met het door Roland Janes geproduceerde ‘Memphis Circa 3AM’ houdt Keith zich stevig vast aan zijn roots: “good ol' fashion rock and roll”. Hier en daar zijn er wat passende uitstapjes gemaakt naar surf, soul en rock om het geheel verfrissend en origineel te houden. Ben je in de stemming voor authentieke en onvervalste rockabilly verhalen, Keith stelt niet teleur!

-Merijn