De oorsprong van deze Canadese band is er eentje uit de Bouquet reeks: ‘Hij, Peter Dreimanis, kwam terug van een zware tour met zijn band door Europa en bezocht een festival in Toronto. Een meisje met een gezicht vol schmink, een helm op haar hoofd en een gitaar in handen, speelde daar in een bar. Onder de indruk van de mysterieuze verschijning, maar vooral ook van het mooie stemgeluid, moest en zou hij haar naam te weten komen.. Een achtervolging op de fiets na afloop van de show mocht niet baten. Ze weigerde haar nummer te geven.’ Uiteindelijk wist hij haar, Leah Fay, te overtuigen om samen te gaan werken en July Talk was geboren. Een tijd lang waren ze enkel gefocust op het schrijven van nummers, maar al gauw dienden de drie bandleden Ian, Josh en Danny zich aan en kon het echte werk beginnen.

Dit gebeurde allemaal in relatief korte tijd en op 16 oktober 2012 was daar al de eerste plaat ‘July Talk’ bij White Girl Records en in 2013 werd het nogmaals uitgebracht bij Sleepless Records. De vintage videoclips, van ‘Paper Girls’ en ‘Guns + Ammunition’ hebben een Johnny Cash sfeertje. Ofwel, zou je denken, we hebben hier te maken met een hedendaags rockabilly band. De donkere Waits stem van Dreimanis draagt zeker bij aan dit imago. Alsof ie een schuurpapiertje heeft doorgeslikt. Het is een mooi samenspel met de droge zuivere stem van Fay. In diezelfde rockabilly stijl maken ze blues-rock nummers, maar dan in een eigentijdse folky indiepop sfeer waar ook de synthesizer niet geschuwd wordt. Toch hangen ze niet al te veel aan het ‘rockabilly’ imago. ‘The Garden’ en ‘Let Her Know’ zijn namelijk zowel qua muziek als de videoclip weer een stuk meer van het alternatieve psych-rock genre. AL met al, is de band duidelijk niet in een hokje te stoppen en daarom juist een verrassing en must-see op het podium!

Afgelopen jaar zijn ze genomineerd geweest bij de Juno Awards in Winnipeg als ‘Breakthrough Group of the Year’, en gezien het hoge productieniveau en variatie aan stijlen zouden ze zo maar eens snel het grote publiek kunnen bereiken. Alleen hun motto is al van prijswinnend niveau: ‘’We’re working on a sound and live show where people can get drunk and not feel regret in the morning.’’

- Nina