Hij is hier al bijna kind aan huis, die Kevin Morby. Twee bands waar hij in zit zijn hier de laatste jaren steeds populairder geworden. Hij speelt bas in Woods (zie 4 september!) en was hier vorig jaar met The Babies, waarin hij samen met Cassie Ramone de ene na de andere parel op ons losliet. Cijfers liegen niet: als je negende in de Vera Poll wordt, heb je een fantastisch concert gegeven, en dat was het! De plaat ‘Our House On The Hill’, die ik niet genoeg kan pluggen, eindigde in 2012 op de 30e plek in de Poll, maar dat was nog voor hun echte doorbraak. Cassie Ramone speelde hier vorig jaar nog een (slechts ten dele geslaagd) concert in de Kelderbar, en nu is het dan de beurt aan Morby solo!

Hoewel, solo? Hij neemt een drummer mee, en dat kan zomaar Justin Sullivan zijn, ook van The Babies. Dat vermoed ik omdat die op Morby’s plaat ‘Harlem River’ de percussie voor zijn rekening nam. Op die plaat horen we, naast natuurlijk zijn karakteristieke zang, een heel andere kant van Morby. Verdwenen zijn de lofi experimenten van Woods of de zomerse Westcoastpunk van The Babies. Daarvoor in de plek horen we een ode aan Bob Dylan, Leonard Cohen, Lou Reed en andere grootheden. Kevin Morby ontpopt zich hier zelf als een uitstekend singer-songwriter met arrangementen.

De plaat kreeg, in mijn ogen niet meer dan terecht, ‘rave reviews’ in alle bladen en blogs. Morby neemt je op deze zeer persoonlijke plaat mee op reis door het New Yorkse Harlem, en de trip is zeer comfortabel. Akoestische en een enkele elektrische gitaar, lome bas, ingetogen drums, wat toetsen, hier en daar een koortje. Toch sust het je niet in slaap want het zit ontzettend goed in elkaar. Het werkt eerder hypnotiserend, met het 9 minuten durende ‘Harlem River’ als beste voorbeeld. Kom langs om je onder te dompelen in pure schoonheid!

T-Ice