Maandagavond, half negen. Op het fietsje gestapt met in de rugtas een notitieblok en een pen om aantekeningen te kunnen maken. Richting het Viadukt. Eenmaal binnen met een verse kop koffie aangeklopt bij oefenruimte nummer 6. Doodzenuwachtig zijn ze, de jongens en meisjes van taking notes. Dat mag natuurlijk ook wel. Als band mogen ze al spelen op WinterWelVaart, Serious Record in de Astriks te Ljauwert en nog meer wat ik nog niet mag verklappen. Dat terwijl ze nog geen show gespeeld hebben en er maar 2 liedjes online staan. Dan heb je een gemotiveerd groepje jongeren bij elkaar gezocht.

Ervaring hebben ze bijna niet. Speciaal voor mij spelen ze het setje dat ze dinsdag in Asteriks gaan spelen. Zodra de gitaristen de pedaaltjes intrappen wordt me duidelijk dat ik beter oordoppen mee had kunnen nemen. Dit lijkt niet op de 'lieve' demo's die ik online geluisterd had. De beide gitaristen spelen lekker door elkaar heen met een laag galm en delay die je volgende week nog kunt horen, ze zorgen ook voor de galmende zang die er bijna als extra instrument doorheen geweven zit. Opvallend is dat er geen bas is, de lage klanken komen uit een synth en moet zorgen dat de nummers wat body overhouden. De drummer was ooit bassist en doet zijn best om de rest met straffe slagen in het gareel te houden.
Het is me duidelijk, hier staat een band die uitgesponnen wave maakt. In de lijn van The Jesus and Mary Chain en My Bloody Valentine. Best dapper voor een band die beginnend is. Maar met deze gedrevenheid en de speelse melodieën gaat het helemaal goed komen met de concerten die op de planning staan. 

Als ik dan thuis ben mag ik met het suizen nog in de oren, nog even luisteren naar de tweede band van de avond. The Kids’ Crusade, een hardcore-achtige punkband. Korte vlammende nummers met een zanger die zeker wel geluisterd heeft naar Cloud Nothings en As Friends Rust. Ze speelden op 26 oktober hun eerste liveshow ooit, hoewel verschillende leden van de band al met andere bands op de diverse podia hebben gestaan. Een groot deel van The Kids’ Crusade speelde dit jaar nog in de kelderbar met hardcoreband This Routine Is Hell. Met The Kids’ Crusade hebben ze al een 7" en een cassettebandje op hun naam staan en een aantal leuke shows achter de rug. Wat goed is komt dus wel degelijk snel, hard en met oorsuizen. Oordoppen mee en goed opletten want ze gaan snel. | ANCO