Ze zien eruit alsof ze vanuit 1964 met een tijdmachine naar nu zijn geflitst, hun muziek klinkt precies zo en ze zingen met een plat Rotterdams accent. Dat kan maar een band zijn, The Kik. Met aanstekelijke Nederlandstalige beatmuziek proberen ze vanuit de Maasstad de wereld te veroveren.

En dat lijkt deze vlotte jongens aardig te lukken. Ze zijn komend seizoen de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door, speelden op Lowlands voor een bomvolle India-tent en zijn genomineerd voor een 3FM-award. Niet mis voor een bandje dat nog niet zo lang bestaat en zijn eerste langspeelplaat nog geen half jaar geleden uitbracht. Voor dat album, met de titel Springlevend gaat The Kik nu op tour langs de Nederlandse clubs, waarbij natuurlijk Vera moet worden aangedaan, de club met een warm hart voor beat met een garage-tic.

Het is daarom niet vreemd dat het niet de eerste keer dat The Kik in Vera stond, want vorig jaar vereerden ze de kelderbar al met een bezoekje. Toen speelden ze hun op sixties-sound van The Beatles en The Kinks geïnspireerde muziek nog deels in het Engels, nu zijn ze helemaal overgestapt op hun moerstaal. Die overgang van Engels naar Nederlands sloeg bij het publiek goed aan en verklaart volgens de band zelf haar populariteit.

Wie de eerst Engelstalige singles zoals My Eyes Are Still Dry, nog eens beluistert begrijpt waarom. De songs missen dat lekker vette Rotterdamse accent van zanger Dave von Raven. Dat zorgt er in nummers als Simone voor dat de coupletregels als het ware in je geheugen gebrand worden.  Ook met songs als Springlevend of het prachtige duet Want er is niemand (En nou ik) met beatguru Armand  bewijst The Kik dat je met de Nederlandse taal beslist geen clichématige Marco Borsato-hits hoeft te maken.

The Kik bestaat uit leden van  The MaddMark & The Spies en The Spades. Wie The Madd kent begrijpt meteen waar de voorliefde voor beat vandaan komt. De stijlvastheid in muzikaal opzicht komt ook visueel terug. Met hun strak gesneden pakken en frisgewassen koppies had The Kik zonder problemen in 1964 in het voorprogramma van The Beatles kunnen staan in Blokker. The Kik heb ik nog niet live gezien, maar als hun podiumprestaties op die van The Madd lijken, dan zullen de voetjes zeker van de vloer gaan. Weest erbijt!

- Tsjalling