Rue Royale houdt van Groningen en Groningen houdt van Rue Royale. Zo simpel is het.  Als lievelingen van Geert van der Velde's (The Black Atlantic) Ham Radio Communications heeft het duo Ruth & Brookln Dekker de afgelopen jaren in diverse Groningse huiskamers en op andere intieme locaties in de buurt gestaan. En als de archieven van Vera me niet in de steek laten, wordt het vanavond ook alweer de vierde keer dat het stel hier op het podium staat. En elke keer weet de band nieuwe zieltjes te winnen door middel van heerlijke, oprechte popliedjes en een af en toe haast vertederende podiumpresentatie.

Voor wie het dan misschien toch nog niet wist - het gaat hier om een getrouwd stel dat al jaren de hele wereld afreist om zo veel mogelijk (huiskamer)showtjes te geven. Een tactiek die zijn vruchten afwerpt, want de fanschare blijft maar groeien en groeien. Het meest recente album, Guide to an Escape uit 2011, is zelfs volledig tot stand gekomen door financiële bijdragen van fans. Iedereen die zich op die manier voorintekende op de plaat, is netjes in het tekstboekje terecht gekomen. (Ja, je zult ook 'Weedebee' tussen de namen zien staan!) Het moge duidelijk zijn, dit is een duo dat leeft voor de muziek. En zolang de twee ook kunnen leven ván de muziek, is de wereld mooi in balans.

Met Kim Janssen erbij vanavond is het sowieso feest. Ook hier weer de link met Geert van der Velde - Janssen is namelijk al geruime tijd betrokken bij The Black Atlantic. En daarmee heeft hij wellicht net zo veel gereisd als Rue Royale. Sowieso is Janssen een man van de wereld. Zijn onlangs verschenen en alom bejubelde tweede solo-album Ancient Crime is een conceptalbum over zijn ervaringen op diverse kostscholen. Met een ongekend gevoelige stem à la Mark Kozelek (die Janssen zeer fraai heeft gecoverd voor het project Onder Invloed van de Utrechtse journalist Matthijs van der Ven) belichaamt Janssen Neerlands singer-songwriterhoop in bange dagen.

Het kon vanavond wel eens uitdraaien op een stoelendans, want Kim Janssen komt met volledige band aanzetten. Dat betekent onder anderen Simon van der Heide op drums en Matthijs Herder op gitaar (beide ook van The Black Atlantic). En als we geluk hebben neemt Kim zijn zus Phyllis mee voor een wonderschone tweede stem. Maar ook Ruth en Brookln delen ongetwijfeld graag mee in de vreugde. Net als dat Kim, Matthijs en Simon vast een zeker een paar nummers met Rue Royale gaan meespelen. Met andere woorden: het wordt een bijzonder fijne en fraaie muzikale avond. Die naar alle waarschijnlijkheid begint én eindigt met een fles uitstekende whisky. Mis het niet!

Speelvolgorde:
21:00 Kim Janssen

22:00 Rue Royale

- Weedebee