Gooi The Trashmen, The Sonics, The Yardbirds, King Crimson, T. Rex, the Doors, Ennio Morricone en Hawkwind in een staafmixer en je  krijgt ongeveer iets, dat lijkt op wat King Gizzard & The Lizard Wizard uit Melbourne, Australië vanaf 2011 op haar zes (!) platen weet te slingeren. Met invloeden uit zestiger en zeventiger jaren garagerock,  tikje soul en veel psychedelica valt de productieve band wel te vergelijken met hedendaagse neo-garage psyche rockers als Ty Segall, Thee O Sees, Tame Impala  of The Black Angels. De grote lading memorabele  melodieuze songs doet weer denken aan een band als Guided By Voices, die er eveneens de ene na de andere catchy melodie uit weet te poepen. Voeg daarbij een absurdistisch-humoristische tic à la Ween en ik heb de aandacht van zowel oude als nieuwe Vera-bezoekers wel te pakken denk ik.

Er is trouwens ook een verschil met de tijdgenoten, waarmee ik KGATLW net heb vergeleken. KGATLW vliegt namelijk meer kanten op, dan alle genoemde bands tesamen. "Like an updated Nuggets  compilation, comprising of just one band" lijkt me in dit verband uitstekend verwoord. KGATLW weet alle gevarieerde invloeden uit het verleden naadloos naar het heden te vertalen. Het resultaat is één grote rockende luistertrip, zowel live als op de plaat. Lig je net weg te zweven op satijnen orgeltjes, wordt je in het volgende nummer weer wakker gerockt met fuzzende gitaren. Een nummer van 17 seconden of van 16 minuten, KGATLW draait er de hand niet voor om; het moet allemaal kunnen.

Uit allerlei delen van Australië is het zevental, waaruit KGATLW bestaat, bijeengekomen om elkaar toevallig te ontmoeten in Melbourne. Een gezamelijke liefde voor Pavement, Thee Oh Sees en Nuggets doet de rest en in 2011 wordt de band opgericht. Vanaf debuutplaat 'Willoughby's Beach', die eind 2011 uitkomt, is het meteen raak in het thuiscontinent en tourt  KGATLW door heel  Australië. In 2013 volgen de USA en Canada en dit jaar komt daar Europa bij.

Ondertussen houdt de band niet op met componeren. Wat heet: zowel in 2013 als 2014 worden twee platen uitgebracht door het ultra-productieve freak-collectief. Op de laatste plaat,  'I’m In Your Mind Fuzz', zou je bijna het begrip samenhang door je hoofd laten schieten vanwege de iets compactere rockende sound, maar dat is bij KGATLW toch maar relatief. Het is gewoon genieten geblazen bij alle riffs, blieps, fijne psychedelische koortjes, wendingen en andere muzikale ongein bij alweer de beste nummers, die KGATLW tot nu toe heeft uitgebracht. Hopelijk hebben ze de plaat tijdens de tour bij zich, anders wordt het daarop helaas nog even wachten.

Dikkie.