Het is inmiddels al weer lang geleden dat ik mijn eerste wankele schreden op het scribentenpad zette. We praten over de vorige eeuw. En de eerste chef waaronder ik diende, was de illustere Robert van der G. Beter bekend als Robert Stipjes, naar zijn vermaarde band De Stipjes. Liever onbekend als Bert van der Ro, zoals hij zijn eigen epistels ondertekende. Deze Robert is degene die ervoor gezorgd heeft dat wij, het scribentencorps, in een uniform lettertype gingen werken, waarvan akte. Tevens zorgde hij voor een hilarische handleiding over wanneer je iets vet, cursief of tussen aanhalingstekens moest tikken. We mogen wel stellen dat Robert als pionier moet worden beschouwd van onze huidige, retestrakke Verakrant, en eigenlijk dus ook al van onze nieuwe website!

Toch was al dat getyp en geredigeer voor Robert niet Rock&Roll genoeg. Hij stortte zich op Kiss ’n Run, het boekingskantoor dat al zoveel leuks naar Vera bracht. Altijd punkend, rockend en swingend. Meermalen vierde hij zijn verjaardag met een Kiss ’n Run-Party in Vera, ons trakterend op leuke bands. Ik had hierdoor wel eens de indruk dat hij meerdere keren per jaar jarig was, maar dat kan ook puur aan zijn fysieke verschijning liggen. Het schijnt dat hij vanavond wederom verjaart want er komen weer drie topacts uit zijn stal hier spelen.

De bekendste, helemaal sinds hun zevende plek in de Poll van vorig jaar, is natuurlijk Wheels On Fire. Ergens bivakkerend in no man’s land tussen The Stooges, Velvet Underground, Elvis Costello en Reigning Sound, vermaken deze Amerikanen uit Ohio je met een pot rauwe Garagerock waarin een hoofdrol is weggelegd voor het orgel. Na een paar luisterbeurten van hun laatste platen, ‘Get Famous!’ (2008) en ‘Liar Liar’ (2010), blèr je zo alle hits mee en wordt het moeilijk stil te blijven staan. Jack Oblivian had het goed gezien toen hij hen tipte bij het label Fat Possum. Primaire drums, geen bas, een duizelend orgeltje en duozang over meisjes, ufo’s en teenage blues. Met één been in de 60´s Garage, één been in de 70´s Punk en het derde been hangend in de nieuwe eeuw gaat Wheels On Fire je een knallende avond bezorgen!

Met hen mee komen The Anomalys uit Amsterdam en Urban Junior uit Zwitserland. De eersten beschrijven zichzelf als “the Netherland´s only Negative Tequilla Rock ´n´ Roll Sex”; de laatste (een eenmandband!) houdt het op “Swiss-Spanking-Electro-Trash-Garage-Boogie-Disco-Blues-Punk”. Het moet niet gekker worden! Plaatwerk is er ook: The Anomalys hebben een s/t-plaat uit op Slovenly Records en Urban Junior speelde in één take het album ‘Twoheaded Demon’ in. Hij zit daarmee ergens tussen D.A.F. (Vera’s eerste Pollwinner, 1981) en The Sonics in en liet dit tot in de verste uithoeken van Europa al horen, vaak met spontane guerrilla-optredens op rare plekken. The Anomalys tourden al uitgebreid door de VS en Europa. Van het clubcircuit van Nederland hebben ze geen hoge pet op, maar Vera vormt hierin natuurlijk de uitzondering. Drie swingende bands, dat wordt een mooi feestje! Gefeliciteerd Robert! En nu maar hopen dat ik geen opmaakfouten heb gemaakt ;-).

T-Ice