Koen van de Wardt werd een bekende naam in de popmuziek toen hij een paar jaar bij Moss meespeelde en later met Moss-leden zijn eigen band Klangstof oprichtte. In 2016 kwam debuut ‘Close Eyes To Exit’ uit en in 2017 gaven ze op Eurosonic in de Machinefabriek een prachtig concert, waarvan ondergetekende nog steeds blij is dat hij er bij was. Klangstof profileerde zich direct als een heel eigenzinnige, bijzondere band met een verfijnd geluid. Inderdaad, on-Nederlands goed.

Het balletje werd een bal en voor Van de Wardt het goed en wel besefte, speelden ze als eerste Nederlandse band op Coachella en ging Klangstof op tour met onder andere The Flaming Lips, Miike Snow en Jagwar Ma. Maar toen hun Amerikaanse label Mind of a Genius ineens werd overgenomen door het grote Warner en ze letterlijk en figuurlijk in een commercieel jasje gestoken moesten worden, blokkeerde de van nature introverte Van de Wardt en kwam de band in een crisis terecht.

Het was uitgerekend de enorm extraverte Wayne Coyne, frontman van The Flaming Lips, die Klangstof uit het dal hielp. Na een goed gesprek backstage besloot Van de Wardt voortaan zijn eigen pad te kiezen. Klangstof brak met de Amerikanen en bracht ‘The Noise You Make Is Silent’ uit in 2020. "Alternatieve synthrock waar Radiohead en Sigur Ros elkaar ontmoeten", schreef Dansende Beren. En toen, net toen ze met deze plaat wilden gaan touren, kwam corona.

Deze nieuwe tegenslag is nu ook te boven gekomen. Klangstof – nu een kwartet zonder Moss-leden – had de tijd voor nieuw materiaal en bracht dit jaar de EP ‘Ocean View’ uit, als opwarmer voor het derde album dat eraan zit te komen. Als ze in Groningen komen, hebben ze net in Scandinavië en Frankrijk gespeeld, om later dit jaar met Pixies door Europa, Australië en Nieuw-Zeeland te gaan touren. ‘Ocean View’, geproduceerd door Radiohead-producer Sam Petts-Davies, doet me qua sfeer en zang zelfs wat aan het jongste werk van Blonde Redhead denken. Laat je meevoeren op de schitterende klanken van Klangstof!

Singer-songwriter Luka zal de avond openen als support. Zij levert muziek met invloeden van dromerige elektro-pop, folk en soul. Samen met haar drummer Joost Wesseling zet ze een dynamische show neer die varieert van etherische soundscapes tot opzwepende beats.

T-Ice