Geen muziek zo zonnig en feestelijk als Caraïbische muziek en wereldwijd is geen Caraïbische muziek zo bekend als de Jamaicaanse. Of het nu ska of reggae is, overal op de wereld tover je een glimlach op de gezichten en de voetjes op de dansvloer. Dat weten we hier in Vera ook al langer dan vandaag, sterker nog, we hebben hier zelfs jaren lang ons eigen reggae-soundsystem gehad! Tijdens de verbouwing in 1998 werd in de kelderbar de eerste aanzet voor onze Dub Inferno avonden gegeven, maar toen de huidige zaal eenmaal tegen de reggae-bassen bestand was, groeide “De Dub” al snel uit tot een begrip in Stad.

Geënt op de mobiele Jamaicaanse “disco’s” die, op zo’n tropisch eiland, uiteraard niet binnen maar buiten hun ding deden, ging ook de Dub Inferno op de meest feestelijke dag van het jaar-Koninginnedag- lekker naar buiten. Altijd super gezellig, altijd feest. Tenminste, bij mooi weer dan hè. Bij regen geen feest. Nadat de reguliere Dub Inferno avonden ter ziele waren gegaan –aan alle goeds komt een einde- ging DJ Steely met deze Koninginnefeestjes door. En gelijk had ie. Never change a winning party, of zo.

Ook dit jaar –voor het eerst Koning Dub!- bouwt hij met zijn maatjes van het Roundbeat HiFi Soundsystem, Thijs Dubwise en Han 029 in het voortuintje weer een imposante muur van boxen op om de zonnige klanken door de Oosterstraat te laten schallen. Ik heb mij laten vertellen dat ze er speciaal voor de gelegenheid vier keer zoveel power in hebben gemonteerd!

Als gast-deejay is  Dub Inferno collega van het eerste uur Josz the Boss gevraagd –dat ben ik, zei de gek- en op dit moment denkt die dat hij lekkere oude rootsreggae, en soulvol groovende rocksteady gaat draaien, maar fijne Dancehall tunes zijn ook zeker niet uitgesloten. Steely zal een diepe greep in de oude dub-krochten doen –geen Koning Dub zonder King Tubby natuurlijk- alsmede een frisse selectie moderne Engelse Steppers producties-voor-de-voetjes laten klinken.

In het verleden trokken ooit eens de platen krom door de felle zonneschijn, dat hoeft nu ook weer niet, maar “Rain means no Dub!”, dus laten we hopen op feestelijk weer, dan zorgen wij voor een feestelijke roadblock!

Josz