Een graag geziene gast in de Vera Club is Kurt Vile, de man met de breekbaar mooie stem. Of hij nou met The War On Drugs komt, of solo als singer-songwriter, of met zijn vaste begeleidingsband The Violators: Kurt Vile pakt het publiek in en geeft je een concert waar je je vingers bij kunt aflikken. Zowel rechts als links.

Niet alleen in Vera wordt Vile geroemd vanwege zijn intieme liedjes, zijn getergde uithalen, zijn betoverende gitaarklanken en de melancholieke sfeer die hij oproept. Vorig jaar, na het verschijnen van zijn prachtwerk ‘Smoke Ring For My Halo’, werd hij door Animal Collective gevraagd op hun All Tomorrow’s Party te spelen. Aan het eind van dit jaar keert hij daar zelfs terug, ditmaal op verzoek van The National. Collega-bands die je waarderen, dat zegt vaak net zo veel als dat het publiek je albums koopt en de concertzalen bevolkt. Kurt Vile wordt in recensies wel vergeleken met grootheden als Leonard Cohen en Nick Drake, met als belangrijkste verschil dat hij nog springlevend is.

Kleine Kurt (van 1980) kreeg vroeger, in Philadelphia, van zijn vader een banjo en maakte daarop zijn eerste liedjes. Later kwam er gitaar bij. Hij knutselde met een drumcomputer eronder zelf zijn songs in elkaar en verkocht die per zelfgebrande CD-R. Daardoor kwam hij in contact met Adam Granduciel, zelf ook singer-songwriter. Samen maakten ze naam als The War On Drugs, die tot nu toe twee fraaie platen maakten. Ondertussen bracht Vile al vier solo-platen uit, waarvan ‘Smoke Ring For My Halo’ in feite de eerste volwassen ‘bandplaat’ is geworden. Met The Violators dus, waar Granduciel ook weer in zit. Die plaat bleek niet alleen op mij een verslavende uitwerking te hebben: de doorbraak was daar.

Songs als ‘Runner Ups’, ‘Society Is My Friend’, het gitaartje in ‘Peeping Tomboy’ en het met stemmige toetsen ondersteunde ‘On Tour’ springen er naar mijn smaak bovenuit, waarin Kurt Vile het best laat horen tot wat voor buitencategorie in het genre hij behoort. Op de laatste EP ‘So Outta Reach’ bevestigt hij dit nogmaals. Vooral als je er eens goed voor gaat zitten, bekoort ’s mans muziek iedere luisterbeurt meer. Wonderschone liedjes waaraan je je kunt laven als je liefdesverdriet hebt, of niet kan wachten tot de herfst begint. Hij komt zelf altijd graag in Vera; laten we hem weer een warm welkom heten!

- T-Ice