Black Metal…want daar ga ik het in dit stukje over hebben en dan specifiek de Nederlandse BM – scene. Want dat is wat wij hedenavond voorgeschoteld krijgen, 4 acts notabene (oké oké 1 ervan is een mix van Nederlands, Belgisch, Frans, kom ik later op terug) uit de florerende Nederlandse BM - scene.

Want wie nu nog denkt dat dit genre alleen maar recht van spreken heeft in de Scandinavische landen is blijkbaar ergens in de jaren 80 blijven hangen, want in mijn optiek (smaken verschillen uiteraard) doet de Nederlandse BM allang niet meer onder voor bovenstaand of andere landen waar dit genre ook welig tiert.

En over het ontstaan van de Black Metal en strooien met legendarische bands uit die tijd ga ik hier niet meer doen, want elke rechtgeaarde BM freak kent zijn pappenheimers en zal oa. Discogs wel afzoeken om net nog dat ene donkere juweeltje zien te scoren.

Enfin, de bloeiende scene hier in ons eigen landje en vanavond kan je hier in onze club kennismaken met maar liefst 4 bands, die inmiddels aardig aan de weg timmeren met naam en faam.

Laster
Verwoed
Grey Aura
Silver Knife 

Er van uitgaande dat dit de volgorde is, begin ik met de laatste band van de avond nl, Laster.
Hierbij mag ook vermeld worden dat de plaats Utrecht een terugkerende plek is als het gaat om verspreiden van donker, dood en verderf. De leden benoemd alleen met een hoofdletter (uitzondering W. Damiaen), allen multi instrumentaal en afwisselend van zang,  maken een mix een traditionele, experimentele BM (wat je eigenlijk bij elke band deze avond wel kan vermelden, afwijken van de gebaande paden en iets met buiten de gekleurde lijntjes).
Dat de leden ,afzonderlijk, naast de band niet stilzitten moge duidelijk zijn gezien andere namen die her en der opduiken oa. Mystagogue, Vuur & zijde, Nusquama (de rest zie het interweb).
Live ooit, uiteraard in dB’s Utreg, mogen ervaren samen met een line up om van te smullen, Terzij de horde, Grafjammer, Wesenwille en dan lieten de gemaskerde mannen wel zien dat veel meer moois in het zwarte segment in het vooruitzicht ligt.

Verwoed, wederom uit de domstad is het eenmansproject van Erik. B. Live uiteraard gecompleteerd door een allegaartje van bevriende collega muzikanten die de donkere hersenspinsels van de man praktisch naadloos weten uit te voeren.
Ik kan het weten want heb ze meerdere malen in die hoedanigheid mogen aanschouwen. Een brok van donkere energie die je als publiek in je gezicht gedrukt krijgt en gewoon niet weet te vervelen, alsof je op press play drukt en bam gaan jonguh!
Ooit als Woudloper begonnen werd het project veel groter door de aandacht die het kreeg als hij zelf had gedacht. Zie ook het laatste album uit 2020 genaamd Woudloper.
Persoonlijk ook wel mijn favoriet deze avond, maar toch even omschrijven wat en hoe de band is, laat ik liever aan de man zelf over:

  • An ode to mankind’s struggle for knowledge and truth in the mundane planes that we inhabit and finding revelation in the destruction of our flesh and hearts.
  • The bewildering, atmospheric and disorienting material, that hardly gives the listener any room to breathe, is a glorious stain on the world as we know it.

Niets aan toe te voegen…

Grey Aura en het kan ook niet anders, wederom uit de Domstad is interessant en origineel omdat Ruben Wijlacker (zanger/gitarist) het boek De protodood in zwarte haren heeft geschreven en verwerkt heeft in de muziek heeft van de band en op het album Zwart Vierkant (schilderij van Malevitsj, die een belangrijke rol in het boek vervuld) ten uitvoer brengt.
Ook met vorig werk, sommige compleet herschreven maakt mij heel benieuwd naar deze live ervaring.
Daarbij is de band ook niet vies van het gebruik van compleet andere stijlen in hun muziek, denk hierbij aan flamenco, jazz en spoken word.
Bassist S. van Laster (naar blijkt de volledige naam Sylwin Cornielje) heeft inmiddels een vaste stek in de line-up van Grey Aura gekregen.

Intriged…i know i am.

De band die de avond zal openen is Silver Knife. Deze Belgisch, Frans Nederlandse formatie met een shitload aan ervaring uit andere bands (wederom iemand uit Laster) zullen ongetwijfeld hun sterke verwoestende debuut uit 2020 Unyielding/Unseeing ten gehore brengen op dit podium.
Wie weet ook wat nieuwe nummers ? Maar poeh hé, dit album houdt je wel ff bezig. Het brute “in your face” BM en toch ook enigszins het atmosferische voor het nodig in en uitademen, wat ook echt wel nodig is bij deze ongecontroleerde storm.
Het raast door en door en toch door die ondoordringbare sound, de vette riffs en die ijzige stem weten ze toch ergens de rust te pakken waarbij het nummer Unseeing toch wel het oog midden in de storm is.

Kortom 4 bands, zelfde genre en toch weer net een tikkeltje anders waarbij de veelzijdigheid troef is.

Op tijd komen dus…

Case