In VERA zijn we erg gesteld op de DIY-concertorganisatoren van Lepel Concerts. Altijd gezellig met die lui. Dat bleek al tijdens de samenwerking op Noorderzon vorig jaar (dit jaar doen we dat weer!), tijdens het jaarlijkse zomercafé waar ze aan meewerken en tijdens de paar keer dat ze hier met WOLVON een potje herrie kwamen maken (in zowel zaal als kelderbar).

Die liefde is geheel wederzijds en gaat zelfs zo ver dat ze het toffe bandje Fawn Spots naar ons doorsturen. Dat beantwoorden wij natuurlijk niet door met de eer te gaan strijken, nee, die kans grijpen we aan om weer een mooie samenwerking aan ons lijstje toe te voegen.

We beginnen de avond in de zaal met het Italiaanse Fuzz Orchestra. Deze band beschrijft zichzelf als ‘avant heavy rock trio.’ Over wat dat in de praktijk inhoudt ben ik nog niet helemaal uit, hun live filmpjes variëren van geflipte hardrock tot repetitieve krautrock met zelfs een metal-randje. Als ik dat zo opschrijf dekt avant heavy rock de lading eigenlijk toch wel. Dat maken ze met behulp van drums, gitaar, ‘noisepiano’ en Italiaanse zang (dan wel geschreeuw, dan wel gebrabbel). De filmpjes beloven in elk geval een manisch en opzwepend optreden.

Daarna Fawn Spots uit Engeland en die doen iets meer aan melodieën en ‘liedjes.’ Wel met een dikke laag noise er overheen zoals bijvoorbeeld een No Age dat zo heerlijk doet. Dikke aanrader voor iedereen die wel van een beetje rammelende muziek met gitaren houdt. Of zoals ene Joe Coates, die er heus wel verstand van heeft, iets genuanceerder zegt: “their often dramatic, always entertaining and ridiculously energetic live show is a must for fans of early college rock, eighties American punk and the lo-fi/noise resurgence of recent times.” Daar wil ik nog even het woordje garagerock aan toevoegen, dat doet het nou eenmaal goed in onze Groningse muziekscene. Iedereen inmiddels enthousiast?

En het wordt nog mooier. Downstage komt Spilt Milk namelijk een nieuw plaatje presenteren. Ze verzorgden een van de mooiste optredens tijdens de Vera/Lepel samenwerking op Noorderzon. Voor wie ze altijd heeft weten te missen: artfolk met een lekker Velvet Underground randje. Ze nemen zelf ook nog een bandje mee, Naive Set. Volgens Spilt Milk’s Brenda “4 cleancut boys a la Real Estate, Beach Boys en The Feelies. Erg leuk en blij.”

En als we in de kelderbar klaar zijn dan hoeft er nog niemand naar huis: in de zaal zorgen de Incendairy + Subtourine DJs voor een Vera/Lepelwaardige afterparty. Dat wordt sowieso weer een gezellige avond dus en ook nog eens met goede muziek. En dat op een zaterdag, wat wil je nog meer!

- Marinke