Met o.a. EKLINEARTH MK II en HOMEMADE EMPIRE
en DJs Turner, Buiter & Stetter Overdrive

Hoewel het altijd link is een jaar halverwege reeds te bestempelen als ‘het jaar van (vul in)’, kunnen we toch stellen dat er dit jaar opvallend veel aandacht is geweest voor ‘de underground’. Er werd een compleet festival aan gewijd in de Amsterdamse Melkweg. Groningen werd meer dan eens bestempeld als ‘undergroundhoofdstad’ van het land. Nu is dat voor de lezers geen nieuws; VERA is al sinds jaar en dag DE Club For The International Pop Underground.

Lepel en Subroutine voegen als podium en label ook een puzzelstukje toe aan de scene. Samen hebben ze vaker Zomercafé’s gehost - Spilk Milk, Space Siren, Rats on Rafts speelden er al eens en vorig jaar speelde AC Berkheimer (plaat #3 in de herfst!) als afsluiter nog het behang van de muren.

Inmiddels is ook de volledige line-up bekend, Eklin, Earth MK II en Homemade Empire hebben de eer om deze editie tot een succes te maken.

Eklin
Vanaf het moment dat deze nieuwe band rond ex(port)-Groninger Michiel Klein het eerste, experimentele licht zag is het al een graag gezien gast op de Groningse podia en zeker ook op de festivals die Lepel en Subroutine in het Eurosonic weekend organiseren. Op het eigen label Lowin verscheen in 2010 het fantastische debuutalbum 'Onwa', gevolgd door de single 'Lydl/Tellet'. In 2011 volgde op Samling Recordings 'Lapon/Terra'. EKLIN vond vorig jaar een nieuwe ritmesectie in Rotterdam, maar de dromerige vocalen van Leontien en minimale synth/keyboard patronen van Michiel bleven. Nieuwe set-up, nieuwe songs maar vertrouwd bijzonder en uniek.

Earth MK. II 
is een Amsterdamse neopsych band rond zanger/drummer Hugo van der Poel, die in een recent verleden het duo The Skywalkers vormde met zielsverwant Jacco Gardner. De band excelleert in catchy 60s pop liedjes met kop, staart en klasse koortjes. Onlangs kwam debuut 7" single “Forever Yesterday / Here I Am" uit op Excelsior en binnenkort volgt de eerste full-length. We herkennen verder nog Janna van The (late, great) Secret Love Parade. Een tijdje terug was de band al in VERA te zien als support van Jacco Gardner, en nu dus op herhaling.

Homemade Empire
De avond wordt geopend door Homemade Empire, eveneens een vertrouwde gast op Lepel avonden. Afgelopen herfst kwam zijn twee album 'Defenestration' uit op Subroutine, met weer de schitterende wisselwerking tussen minimale gitaarpartijen, field recordings en de wankelmoedige stem van Bart de Kroon. Afgelopen maand ondernam De Kroon zijn eerste Amerikaanse tournee, met onder andere een bedevaart/optreden naar/in Anacortes; de thuishaven van held en inspiriatiebron Phil Elverum aka Mount Eerie. 

De Swingavond wordt gehost door Turner, Buiter & Stetter Overdrive. Verwacht die oude en nieuwe hits waar je vaker over hebt gefantaseerd, maar waarvan je nooit had verwacht dat je er op zou dansen. Vanavond mag dat gewoon.

 

- K. Buiter en N. Stetter