Wie de Vera Pollresultaten van 2007 erbij pakt, ziet Loney, Dear (toen nog met komma geschreven) op een achtste plek staan van meest memorabele concerten in de grote zaal. Bovendien wordt hij ook nog eens genoemd als beste nieuwe band. Het moge duidelijk zijn: Vera was al meteen smoorverliefd op het muzikale project van de Zweed Emil Svanängen. En hoe kon het ook anders. Zo'n vriendelijke blonde jonge goedzak (toen nog zonder baard) die in mei de mooiste meezingliedjes ten gehore brengt en na afloop op de rand van het podium gaat zitten om zelfgebrande cd'tjes te verkopen voor een paar euro per stuk. Het wás een magisch optreden en ik ben maar wat blij dat ik het heb mogen meemaken! (Voor wie iets van de sfeer toentertijd wil proeven - op YouTube zijn nog beelden van het optreden te vinden.)

Later dat jaar zou Svavängen het op Lowlands in de India tent nog eens dunnetjes overdoen, met onder andere een waanzinnig lekkere versie van 'Ignorant Boy', samen met de mensen van Patrick Watson, die vlak voor hem op hetzelfde podium speelden. (Ook hiervoor geldt: kijk maar eens op YouTube!) Het optreden in zijn geheel was niet zo magisch als in Vera (iets wat in een goeddeels open tent ook een bijzonder lastige opgave bleek), maar absoluut overtuigend genoeg om zijn aanhang in Nederland flink uit te breiden. Groot was dan ook de vreugde toen de organisatie van Into the Great Wide Open bekend maakte dat Loney Dear op de allereerste editie (in 2009) op het hoofdpodium zou komen te spelen. Toen echter bleek dat de band live met elektronica aan het experimenteren was (iets waar album Dear John uit datzelfde jaar toch echt al heel duidelijk naar hintte), waren velen, buiten mij om, not amused.

Tegen die mensen zeg ik: “Vrees niet!” Met het nieuwste album Hall Music, dat in 2011 is uitgebracht, keert Svavängen terug naar de basis. De elektronica zijn goeddeels overboord gegooid om plaats te maken voor een oorspronkelijker instrumentarium. Zij het dat de meeste nummers orkestraler zijn aangezet dan op de eerdere albums, bombastisch bijna. Terwijl toch de intimiteit voelbaar blijft. Zelfs wie de Zweedse zanger eind november 2011 semi-solo op het nieuwe festival Explore The North in Leeuwarden heeft mogen aanschouwen (zijn enige Nederlandse show dat jaar), zou eigenlijk gewoon naar Vera moeten komen. Want wij hebben hem met volledige band. De kick-off van een Europese tour. Hoe mooi wil je het hebben? Grote kans dat hier weer iets magisch staat te gebeuren. Wat ik je brom!

Weedebee