Een aantal jaar geleden was ik helemaal gek van de muziek uit de scene rond Devendra Banhart. Door de door hem samengestelde verzamelaar Golden Apples Of The Sun leerde ik artiesten als Antony & The Johnsons, CocoRosie, Joanna Newsom, Vashti Bunyan, Josephine Foster, Jack Rose, Espers en Jana Hunter kennen. Fan werd ik van Jana Hunter toen ik de split LP kocht die zij met Devendra Banhart maakte. Hierop laat ze vreemde lo-fi folk horen, die fascinerend is, maar weinig geschikt voor een groot publiek. Na twee albums, haar laatste in 2007, en een EP leek Jana Hunter weer van het toneel verdwenen. Nu is ze terug met een nieuwe band en brengt ze haar beste muziek tot nu toe uit.

Lower Dens is veel meer dan Jana Hunter met band. Debuutalbum Twin Hand Movement - dat uitgebracht werd op Devendra Banhart's Gnomonsong label - is dan ook niet een soloplaat van een singer/songwriter, maar een prachtplaat van een echte vierkoppige band, met de nadruk vooral op de atmosfeer van de nummers. In sommige nummers wordt niet eens gebruik gemaakt van de diepe, krachtige stem van Hunter, maar eist het prachtige gitaarspel alle aandacht op.

Lower Dens heeft Baltimore als standplaats, de stad van uiterst creatieve bands als Animal Collective, Dan Deacon, Ear PWR, Ponytail, Beach House, WZT Hearts en Future Islands. Vooral Beach House is een band waar Lower Dens veel van weg heeft. Beide bands moeten het zowel van hun gelaagde geluid als hun goede songs hebben en beiden maken dreampop van de allermooiste soort. Ook werken beide bands met dezelfde producer. Chris Coady, die ooit al There's No Home van Jana Hunter mixte, zat zowel bij Beach House's Teen Dream als bij Twin Hand Movement van Lower Dens achter de knoppen en dat is te horen. Beide albums hebben een vergelijkbaar warm en loom geluid.

Waar Beach House pure dreampop maakt, waaiert het geluid van Lower Dens vaker uit richting new wave, shoegaze en zelfs post-rock. Dat maakt Lower Dens een interessantere band, met dan wel net wat minder goede popsongs dan Beach House, maar ongetwijfeld een spannendere liveshow dan het prachtige, maar vrij vlakke Beach House-optreden dat we eerder dit jaar zagen in Vera. Een van de laatste shows van het jaar, dus zorg dat je erbij bent! Mis ook niet Vanderbuyst, na afloop in de kelderbar!