‘Waarom heeft een Belg een krant in de auto?’* Geef maar toe, het blijft leuk om de draak te steken met onze zuiderburen. Enfin, we weten allemaal dat we stiekem verslingerd zijn aan dat kleine stukje veie Belpop grond waar de patatten zo goed groeien en de bands goed gedijen, België. Misschien zijn we zelfs een beetje jaloers op het voortbrengen van namen als Triggerfinger, Novastar, dEUS, Das Pop, Vive la Fête, Rue Royale, Isbells en School is Cool (17 april). Het feit dat ze bijna allemaal hun kunstje kwamen vertonen in onze tempel, biedt nog enige troost. Op 7 juni voert Vera weer een Belgian beauty ten tonele, namelijk de band Marble Sounds.

Deze post-rock formatie is in 2007 gevormd rond het creatief brein Pieter Van Dessel. Het bleek een club van zes muzikanten waarmee hij al rap succes zou behalen. De EP ‘A painting or a spill’ van datzelfde jaar bereikte de playlist van Radio 1 en Studio Brussel. Een kleine 3 jaar later kwam de eerste LP uit getiteld ‘Nice is good’. Een  album á la ‘Plans’(2005) van Death Cab For Cutie: ambient en folky met een veelal melancholisch sfeertje. Eentje die je niet op een eenzame avond met een glas wijn moet gaan luisteren, of wel, of niet.. zeg maar.  De poëtische teksten zetten je aan het denken, dat is in ieder geval zeker. In 2013 kwam het vervolg ‘Dear me, look up’ waarop hij zijn stijl trouw bleef, hoewel het album definitief meer ‘body’ heeft dan het voorgaande werk.

De band staat na 3 jaar steviger in zijn schoenen en dat is te horen. Variërend van donkere meeslepende ballads, inclusief een blazerssectie, tot meer uptempo indiepop met een vleugje banjo is het album een divers geheel en wat meer uitgebalanceerd. Het sleurt je, net als het eerste album, door 8 verschillende gemoedstoestanden, maar je komt er met minder kleerscheuren van af. Op enkele nummers zijn gast-bandleden te horen zoals duizendpoot Aino Vehmasto (Secret Love Parade, I Am Oak, plus gespot bij Bird on the Wire op LGW13 in een oude citroën garage, mooi!) en ook maken 2 leden van de vaste formatie Marble Sounds, Christophe Vandewoude en Gianni Marzo , onderdeel uit van de band Isbells.

In januari werd hun laatste album opgepikt bij 3FM en gebombardeerd tot Album van de Week en bij Giel deden ze nog een leuke cover van Jason Derulo. Gelukkig heeft dat verder niets met hun muziek te maken. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar een live sessie van deze band, u toch ook?

*Om lekker door de bocht te kunnen scheuren, duh..

- Nina