De Amerikaanse gitarist Marc Ribot is een de hoofdfiguren op soundsofmusic 2011. Hij is op 26 en 27 oktober respectievelijk in Vera en Grand Theatre in Groningen te horen. Soundsofmusic is naar eigen zeggen een festival voor nieuwsgierige oren en is vorig jaar voor het eerst opgestart als opvolger van Les Trois Jours. Het festival glijdt als een soepele slang tussen de paden van actuele geïmproviseerde muziek, jazz en geluidskunst.

Marc Ribot wordt gerekend tot een van belangrijkste gitaristen. Hij is bekend als de gitarist van Tom Waits, maar ook Elvis Costello maakt gebruik van zijn typisch hoekige spel. In de afgelopen 25 jaar heeft hij zijn eigen sound ontwikkeld in het keurkorps rond saxofonist/componist John Zorn. Als sessiemuzikant is Marc Ribot op een grote hoeveelheid platen te horen. Hij werkt met uiteenlopende artiesten als David Sylvian, Jack McDuff, Arto Lindsay, Wilson Pickett, T-Bone Burnett, Medeski Martin & Wood, Allen Ginsberg,  Foetus, The Black Keys, Marianne Faithfull,  Robert Plant en Allison Kraus.

Marc Ribot (Newark, 1954) heeft een eclectische muzikale carrière. In 1965, op 11-jarige leeftijd wil hij na het horen van een Rolling Stones plaat gitaar leren spelen. Klassieke gitaar interesseert hem niet, maar precies dat leert hij het eerst te bespelen. Zijn gitaarleraar is  Frantz Casseus, een vriend van de familie en toevallig tevens de godfather van de haitiaanse klassieke gitaar. En hoewel Marc Ribot uiteindelijk een heel andere stijl zal ontwikkelen, heeft deze start ongetwijfeld zijn geest geopend voor zijn latere uiteenlopende muzikale omzwervingen.

In de jaren tachtig maakt hij deel uit van The Lounge Lizards en richt zijn eigen groep op: Rootless Cosmopolitans (in 1992 in Grand Theatre). Dan volgt Shrek, met een fusie tussen rock en jazz. Ribot specialiseert zich in het werk van de belangrijke Cubaanse gitarist Arsenio Rodriguez en laat dat horen in de succesvolle band Los Cubanos Postizos (de kunstmatige Cubanen). Vanaf de vroegen jaren tachtig blijft Marc Ribot betrokken bij de vele projecten van duizendpoot John Zorn. Zijn gitaargeluid is bepalend voor Zorn’s grote Masada bezettingen en voor de omvangrijke 'Filmworks' serie.

Na een reeks soloplaten krijgt Marc Ribot in 2010 veel aandacht met zijn alom geprezen solocd Silent Movies (Pi records), waar hij een imaginaire soundtrack voor 'The Kid' van Charlie Chaplin laat horen. Tegenwoordig is Ribot veel op tournee met zijn spectaculaire hardcore fusiontrio Ceramic Dog.

De muziek van het jonge Zwitserse Lucien Dubuis Trio klinkt modern en primitief tegelijk. Alsof de Beasty Boys teveel naar Coltrane platen zouden hebben geluisterd. Soms doen ze denken aan het roemruchte Britse punkfunk trio van Xero Slingsby uit de jaren tachtig. Bluesy funkriffs vormen de ondergrond voor Lucien Dubuis’ grote intervallen op de contrabasklarinet. Marc Ribot tourt met dit energieke cross-over trio en speelt een hoofdrol op hun meest recente cd Ultime Cosmos, waarop de band de Zwitserse hinkstap sprong met verve uitvoert.

Marc Ribot – gitaar
Lucien Dubuis – altsax, contrabasklarinet
Roman Nowka – basgitaar
Lionel Friedli – drums

Voorafgaand aan hun concert met Marc Ribot in Vera is het Lucien Dubuis Trio vanaf 21 oktober te gast op diverse locaties (PC Conservatorium, Zernike) en duiken ze op tijdens sessies in de stad.

Speelvolgorde:

21.15-21.45 Marc Ribot (solo)
-pauze-
22.15-23.30 Marc Ribot & Lucien Dubuis Trio