Het kan aan mij liggen, maar als ik op mijn telefoon door mijn contactpersonen scroll dan blijf ik ontzettend lang bij de letter M hangen. En als kind was ik jaloers op al die mensen, want die kregen dus een van de grootste chocoladeletters van Sinterklaas. En diezelfde kinderen kregen hun eigen letter M, gewoon op de parkeerplaats van een van die Amerikaanse fastfoodketens die ons dieet van gestampte pot zo hebben verrijkt. Die letter M - die verlichte franse frietjes dus - hebben ze een naam gegeven, Golden Arches. Ik stel me dus zo voor dat Mark Lada vroeger op kinderfeestjes met zo’n onverwoestbare Russische Lada van een van de ouders door een McDrive reed. Dat je daar later mijmerend nog eens aan terugdenkt, dat je het lelijke (fastfood, consumptiemaatschappij) met het mooie (feest) verenigt, dat moet ongeveer het gedachte zijn bij het bedenken van deze naam. Waarschijnlijk veel te ver gezocht en het doet er ook helemaal niet toe, want Groningens’ eigen Mark Lada staat vanavond op het VERA podium.

Mark Lada and the Golden Arches hebben afgelopen jaar een plaat opgenomen, met goede Nederlandstalige rock ’n roll. Muzikaal waaiert het lekker uit, maar denk aan bands als The Jerry Hormone Ego Trip en het vroege werk van de Tröckener Kecks. Mark Lada is in VERA kind aan huis vanaf dat ie als puber naar concerten mocht gaan, heeft vaak genoeg met Traumahelikopter en nog tal van andere bands in bovenzaal en de Kelderbar gespeeld, en speelt vanavond, na een soort try-out bij Jagersonic begin dit jaar, zijn eerste ‘solo’ headliner show in de grote zaal.

Live en op plaat heeft Mark een all star band bij elkaar verzameld, bestaande uit gitarist Ernst-jan van Doorn van Mozes and the Firstborn, drummer Kilian Kayser van Steve French, gitarist Roel Blommers van Pauw en Sjors Driesen van Afterpartees. Niet alleen op papier een goede band, maar ook live een super groep. Het album is uitgebracht door het nieuwe Eindhovense label Bottom Shelf Records, die vanavond de muzikale omlijsting zullen verzorgen.

De Drentstalige garagebeat band Combo Koedijk is aangetrokken als voorprogramma. Deze band rondom liedjessmid Mark ten Hoorn en gitarist Alfred Nooij wordt sinds een aantal jaar bijgestaan door Gerhard Rinsema (Krontjong Devils) op de basgitaar, Peter Kroes (The Kryng) toetsen en Arjan Spies (The Kik) achter de drumkit. Een band die de afgelopen jaren in beperkte oplage een aantal singles en platen heeft uitgebracht, die in cult kringen enorme hits zijn. Zij speelden afgelopen jaar nog in de kelderbar en ik had persoonlijk een waar kippenvel momentje toen de gehele kelderbar uit volle borst IK HAAL VANDAAG WEL PATAT meezong. Een totaal ondergewaardeerde band, hulde aan Mark Lada dat zij als voorprogramma spelen, want we hebben een extra reden om vanavond naar VERA te komen.

- Thomas