Martha Colburn Animation (USA, werk uit 1998-2012)
Al twee of drie keer eerder heeft Martha Colburn Zienema aangedaan met haar opmerkelijke animaties. Elke keer weer is ze een stuk bekender in de kunstwereld, heeft ze shows gehad in nog roemrijkere galeries, is haar werk in nog meer collecties van gerenommeerde musea (MOMA, Stedelijk) opgenomen en is haar zonderling verzameling films met weer wat wonderlijk werk uitgebreid. Tot Cannes aan toe worden haar films vertoond. Waar insecten, spinnen, retro tijdschriftnaakten en katten voorheen haar werk bevolkten, gaan tegenwoordig de alomtegenwoordige skeletten en bloed eerder vergezeld van soldaten, mythische figuren, historische persoonlijkheden, crystal meth brouwende white trash, onhandige jagers en af en toe een Bambi-achtige hert. Wat gebleven is, is de jachtige tempo, de volle beelden waarin in elke hoek wat lijkt te gebeuren, de prachtig bewerkte stopanimatiebeelden, de zinderende kleuren, en ja, dat bloed en die skeletten.

Het liefdevolle handwerk is ook gebleven – alle materiaal dat geproduceerd wordt bij het frame voor frame schieten van haar films (dat dan ook nog eens met de hand wordt nabewerkt) leent zich uitstekend voor exposeren, wat dan tegenwoordig ook volop gebeurt, gelukkig om de zoveel tijd ook in Nederland (Middelburg, Haarlem, Amsterdam).

Mocht je nader kennis willen maken met Martha Colburn en haar werkwijze, spoed je dan snel internetwaarts om een prachtige aflevering van Sarah’s Barbaren tot je te nemen. Je kunt ook haar eigen website bekijken, maar daar gebeurt al een paar jaar niet al te veel meer. Wikipedia geeft zoals zo vaak een mooi overzicht van haar leven en werk, van de oostkust backwoods, via Baltimore, Amsterdam (Rijksakademie) en New York, en dus af en toe een optreden te Vera. Mooi zou zijn als ze een keer ook zou optreden met een van haar vele muziekprojecten en samenwerkingsverbanden, zoals onlangs op het IFFR, maar vanavond zullen we het met alle genoegen met de dame zelf en haar werk op film doen. Natuurlijk 16mm, hopelijk wat op 35mm en verder schuwen wij (en zij) tegenwoordig de laptop en mini-dv ook niet. Leeg je hoofd en dompel je onder.

david

 

Mogelijk wordt vertoond:

ANTI-FRACKING (2011, 1.5 minutes)

DESTINY MANIFESTO (2006, 6 minutes)

JOIN THE FREEDOM FORCE (2009, 4 minutes)

MYTH LABS (2008, 7.5 minutes)

ELECTRIC LITERATURE (2009, 2.5 minutes)

TRIUMPH OF THE WILD (2008, 10 minutes)

ASTHMA (1994, 2 minutes)

CATS AMORE (2000, 2 minutes)

BIG BUG ATTACK (2002,  3 minutes)

EVIL OF DRACULA (1997, 2 minutes)

THERE’S A PERVERT IN OUR POOL (1998, 2 minutes)