Master was al master voor master master was, maar genoeg slang weet je. De in 1983 in Chicago rondom  Paul Speckmann gevormde band maakte naam en faam met het produceren van lompe recht door zee death metal. Paul Speckmann werd bekend door Abomination omdat tussen de oprichting van master en het debuut een paar jaar zat. Door het vrijere en goedkoper leven verhuist Speckmann naar Chechie. Daar zoekt hij geschikte bandleden om Master voort te zetten deze vind hij als hij in gitarist Alex Nejezchleba en drummer Zdenek Pradlovsky. Paul Speckmann zit ook nog in Krabathor maar na het ter ziele gaan van die band in 2004 richt hij zijn pijlen weer volledig op Master.

Ik zou nu naam voor naam de platen van Master kunnen  beschrijven met jaartallen erbij en zo maar vanaf het debuut  ‘Master’ (1985) tot en met ‘The New Elite’ (2012) is er eigenlijk niet zo veel veranderd. Mid tempo galopperende ruig geproduceerde Death metal met de zangers nasale grunt. En kwaliteit bewarend waar bands als Motorhead, AC/DC en niet alle maar wel grotendeels Status Quo hun voor gingen. Niet vernieuwd slechts verbeterend in de details. De nummers liggen lekker in het gehoor en stellen nimmer teleur. Muziek die in minder capabele handen naar saai zou neigen maar door een alles vergruizende zwaar en hardheid en het schrijven van catchy riffs blijft Master altijd weer een belevenis.

Niet tegen de heren van Entrapment zeggen dat het 2013 is hoor, mooi laten denken dat Entombed’s ‘Left Hand Path’, Repulsion ‘Zombified’, Autopsy  ‘Severed Survival’ en Amebix ‘Arise’ de laatste platen die uitgekomen zijn. Old school death metal prijkt dan op de posters maar Entrapment is wel wat meer. Het is niet een bandje dat probeert de stijl en sfeer te kopiëren door in een spreekwoordelijke tijd machine te stappen, nee Entrapment pakt vanuit de hele metal geschiedenis de bruikbare ideeën en bouwt daar de nummers van die wel klinken alsof ze uit de jaren tachtig komen maar toen nooit geschreven hadden kunnen worden.

Entrapment is ontstaan uit het horror geïnfecteerde brein van Michel en al gauw wisten de  deathbangers het te vinden en dus moet er live opgetreden worden en Michel kan alle instrumenten wel spelen maar niet tegelijk, dus de crème de la crème uit de Groninger metal scene werd bij de band gevraagd, die konden niet dus nu met Drummer Martin (Suffering Quota, Katafalk, Obtuse), Bassist Henk  (God Dethroned en Doctor Scalpel & the incisions') en Jeroen (Herder, Autumn). Hoppa! Metal zoals metal bedoeld is en leuker kunnen we het niet maken.

 

Wokkel