In januari 2022 is het 25 jaar geleden dat Meindert Talma zijn debuutalbum 'Hondert Punten' presenteerde in Vera. Meindert beschouwt dit moment als de start van zijn muzikale carrière. Daarom vieren we het 25-jarig jubileum op een grootse manier: als een tour de force waarin Meindert in zijn vertrouwde thuispodium Vera 9 shows, verdeeld over 2022, al zijn albums integraal gaat spelen, zoveel mogelijk in originele bezetting. Daarnaast verzorgen negen Noord Nederlandse acts een voorprogramma. Zij spelen naast eigen werk een cover van Meindert, die in samenwerking met de Popfabryk in januari 2022 wordt uitgebracht als de LP 'De tijd is een schoft'.

Tijdschema:

14:30 - 14:50: Bobby Choco

14:50 - 15:00: Pauze

15:00 - 16:00: Eenmaal oranje (2012; Excelsior Recordings) wordt door Meindert uitgevoerd met Henk Veenstra (bas), Corneel Canters (drums), Laurens van der Meulen (gitaar) en Irene Wiersma (zang). Eenmaal Oranje is het eerste voetbalalbum van Talma.

16:00 - 16:15: Pauze

16:15 - 17:15: Kelderkoorts (2013; Excelsior Recordings) wordt door Meindert uitgevoerd met Anne Soldaat, Jeroen Kleijn en Reyer Zwart. Kelderkoorts is de soundtrack bij de gelijknamige roman.

Dirk-Jan Arensman in het Parool over Eenmaal Oranje: “Talma's tiende begon met het verzoek van schrijvers Remco den Boef en Karel Smouter om een soundtrack te maken bij hun boek over eenmalige Nederlandse internationals. Het resultaat is een elftal hartveroverende deuntjes. Droog(tragi)komisch, nostalgisch en onverwacht ontroerend.”

Gijsbert Kamer in De Volkskrant over Kelderkoorts: “'Een pracht van een sleutelroman waarin de songteksten van de elf liedjes op de cd een eigen plek hebben gekregen. Liedjes die dan weer melancholiek zijn, gedragen door de Fender Rhodes van Talma, dan weer stevig rocken, met dank aan Anne Soldaat op gitaar. (...) Talma's stem in zowel zijn literatuur als zijn liedjes is beslist uniek.”

Meindert Talma op Twitter over Bobby Choco:
"Begin augustus 2020 moest ik optreden in @DeNijverheid_ te Utrecht. De mij onbekende jonge noordelijke zanger Bobby Choco trad die avond ook op en maakte meteen een grote indruk op mij. Al snel verliet hij het podium en liep, lekker croonend in een kalm tempo tussen de tafeltjes door. Een geweldige performer, zo zagen we ook in Neushoorn toen hij Stadskabouter zong.
Dit lied en zijn eigen repertoire gaat hij ook komende zondagmiddag in Vera zingen als voorprogramma van Eenmaal Oranje en Kelderkoorts. Gaat dat zien en horen!"

Vera (Dikkie) destijds (15 juni 2012) over Meindert Talma & De Rode Kaarten:
"Net zoals je in de muziekwereld de 'Single Luck' eendagsvliegen hebt, zijn er in de voetbalwereld de eenmalige internationals. Zij, die slechts eenmaal in het nationale shirt de wei in mochten draven. Net het hoogst haalbare bereikt en het is alweer voorbij. Over deze dramatiek schrijven auteurs Remko den Boef en Karel Smouter in het binnenkort uit te brengen boek 'Eenmaal Oranje'. Zoals Chris Walder, die met zijn streng gelovige vriendin kiest voor een leven binnen de apostolische gemeenschap en daar op hoge leeftijd nog steeds spijt van heeft. Of zoals de huidige bondscoach Bert van Marwijk, die in het jaar van zijn oranje-debuut wel samen met zijn vader wereldkampioen klaverjassen wordt, maar als trainer tijdens het afgelopen WK voetbal vergeet dit kunststukje te herhalen.

De twee auteurs zijn ook muziekliefhebbers en willen een soundtrack bij het boek. In de zoektocht naar artiesten benaderen ze het platenlabel Excelsior, dat meteen doorverwijst naar de Friese Groninger Meindert Talma. Meindert, die In een droogkomische ingehouden hilarische stijl  vaak stoicijns verhaalt over kleine absurditeiten in de werkelijkheid, die je je maar al te vaak pas even later met een ingehouden grinnik realiseert. Een uitstekende keuze om deze dramatiek in een unieke melancholische, humoristische en relativerende stijl te vatten. Na een ontmoeting met de schrijvers trekt Meindert zich een week terug op een waddeneiland en produceert een elftal nummers over tien eenmalige internationals en recordinternational Edwin van der Sar.

En terwijl het ijs op vijvers en kanalen de hele natie uitnodigt tot schaatsen, neemt Meindert in de kantine van VV Helpman in Groningen met een keur van muzikanten deze 11 songs op. Onder de goedkeurende ogen van de portretten van oud-Helpmanners Edwin en Ronald, zonen van eenmalig international Martin - de Koevoet - Koeman. Meindert Talma en De Rode Kaarten is geboren. Nummers als 'Wereldkampioen' (over Bert van Marwijk), 'Voetballers Met Baarden En Snorren' (Romeo Zondervan), 'Wilhelmus' (Barry van Galen) en de single 'Koning Van De Kluts' (André Hoekstra) zullen toch ook bij voetbalhaters een glimlach op de lippen toveren.

"It Nederlânsk Elftal is dochs wat oars, dat is eins folle mear in klub as Ajax, dêr’t oer twa jier wel hiel oare spilers yn stean kinne. It Nederlânsk Elftal, dat is wat." En zo is het maar net!"

Vera destijds (9 oktober 2013) over Meindert Talma Presenteert: Kelderkoorts (Boek/CD):
"Het is even stil geweest rond de proza van de Groningse Fries. Tien jaar om precies te zijn. Maar Meindert Talma is terug met een autobiografisch roman/albumcombinatie. Een combi cyclus over het feit waarom Talma, tegen wil en dank, ‘ Neerlands Onbekendste Popster’ is geworden. Kelderkoorts luidt de titel van deel één met als hoofdthema’s Meinderts ambitie als muzikant en schrijver, familie, vriendschap, zijn problematische liefdesleven en volwassen worden in Groningen.

De liedjes kunnen gezien worden als op zichzelf staande hoofdstukken die nauw zijn verbonden met het boek. Talma heeft het album opgenomen met grote namen als gitarist Anne Soldaat, bassist Reyer Zwart (Freek de Jonge), drummer Jeroen Kleijn (Claw Boys Claw), zangeres Brenda Bosma (Spilt Milk), saxofonist Jan Klug (Christine Otten), Marieke de Bruijn en cellist Jos Teeken (het Vondelkwartet)."

- Dikkie