Voetbalhaters kunnen hun borst nat maken. Dat wordt weer een maand mopperen en doorbijten tijkens het EK 2012. Ook muziekliefhebbers mogen een beetje jammeren. Boekers laveren tijdens het EK voetbal vaak om wedstrijden heen en in Vera staat een laagterecord van 8 optredens in de Grote Zaal. En dan gaat een van die optredens ook nog eens over voetbal! Meindert Talma en de Rode Kaarten presenteert 'Eenmaal Oranje'. Al die flauwekul om een kinderachtig balspelletje! Als normaal en redelijk denkend mens rijzen je de haren te berge.

Maar gekken zoals ik kunnen daarentegen hun hart ophalen.  Niks mooiers dan meegaan in de onzin van een groot landentournooi. Nog mooier is het natuurlijk om zelf voor het nationale elftal op het veld te staan ter meerdere eer en glorie der natie. Net zoals je in de muziekwereld de 'Single Luck' eendagsvliegen hebt, zijn er in de voetbalwereld de eenmalige internationals. Zij, die slechts eenmaal in het nationale shirt de wei in mochten draven. Net het hoogst haalbare bereikt en het is alweer voorbij. Over deze dramatiek schrijven auteurs Remko den Boef en Karel Smouter in het binnenkort uit te brengen boek 'Eenmaal Oranje'. Zoals Chris Walder, die met zijn streng gelovige vriendin kiest voor een leven binnen de apostolische gemeenschap en daar op hoge leeftijd nog steeds spijt van heeft. Of zoals de huidige bondscoach Bert van Marwijk, die in het jaar van zijn oranje-debuut wel samen met zijn vader wereldkampioen klaverjassen wordt, maar als trainer tijdens het afgelopen WK voetbal vergeet dit kunststukje te herhalen.

De twee auteurs zijn ook muziekliefhebbers en willen een soundtrack bij het boek. In de zoektocht naar artiesten benaderen ze het platenlabel Excelsior, dat meteen doorverwijst naar de Friese Groninger Meindert Talma. Meindert, die In een droogkomische ingehouden hilarische stijl  vaak stoicijns verhaalt over kleine absurditeiten in de werkelijkheid, die je je maar al te vaak pas even later met een ingehouden grinnik realiseert. Een uitstekende keuze om deze dramatiek in een unieke melancholische, humoristische en relativerende stijl te vatten. Na een ontmoeting met de schrijvers trekt Meindert zich een week terug op een waddeneiland en produceert een elftal nummers over tien eenmalige internationals en recordinternational Edwin van der Sar.

En terwijl het ijs op vijvers en kanalen de hele natie uitnodigt tot schaatsen, neemt Meindert in de kantine van VV Helpman in Groningen met een keur van muzikanten deze 11 songs op. Onder de goedkeurende ogen van de portretten van oud-Helpmanners Edwin en Ronald, zonen van eenmalig international Martin - de Koevoet - Koeman. Meindert Talma en De Rode Kaarten is geboren. Nummers als 'Wereldkampioen' (over Bert van Marwijk), 'Voetballers Met Baarden En Snorren' (Romeo Zondervan), 'Wilhelmus' (Barry van Galen) en de single 'Koning Van De Kluts' (André Hoekstra) zullen toch ook bij voetbalhaters een glimlach op de lippen toveren.

"It Nederlânsk Elftal is dochs wat oars, dat is eins folle mear in klub as Ajax, dêr’t oer twa jier wel hiel oare spilers yn stean kinne. It Nederlânsk Elftal, dat is wat." En zo is het maar net!

- Dikkie

NB: Oekie Hoekema zal als special guest bij het concert aanwezig zijn! De legendarische eenmalige international zal voor aanvang van het lied dat over hem is geschreven de CD 'Eenmaal Oranje' overhandigd krijgen en een kort gesprek met Meindert voeren.