Melt-Banana en haar glorieuze, technicolor mengsel van J-pop, hardcore, noise, punk en electronica (ja, echt!) is een graag geziene gast hier in de club. Altijd een toptien notering in de poll en elke keer weer het beste album van de carrière. De voorlaatste twee albums (“Cell-Scape” en “Bambi’s Dilemma”) werden voorzichtig aan meer pop-georiënteerd en vooral beter geproduceerd, maar wat het nieuwste album “Fetch” aan groei laat zien grenst aan het onvoorstelbare!

Naast de tweede-mooiste cover art van 2013 (na AANIPAA’s “through a pre-memory”) is het een album dat van alles meer is dan de rest van het oeuvre. Het is harder, catchy-er, luider, mooier, sneller, afwisselender en bovenal zo ontzettend eigenzinnig dat het niet langer ergens mee te vergelijken is. Melt -Banana is 100% in a league of their own.

Tegenwoordig zijn ze nog maar met zijn 2en, beetje de Sleigh Bells en Crystal Castles opstelling van Schreeuwvrouw en Lawaaiman tegen de wereld, maar daar houdt de vergelijking verder wel op. Als je zou moeten vergelijken, dan zou dat zijn met The Locust of misschien met Lightning Bolt, maar dan met meer overweging en precisie. En kleurrijker. Ik slaag er niet in om het helemaal treffend in woorden te vatten, vooral even luisteren dus! Overigens ook als je denkt van wat een takkeherrie, laat dat je niet tegenhouden om te komen kijken. Opgenomen muziek is toch een beetje als lauw flessenwater, waar Melt-Banana live eerder de Niagara Falls is!

Last-minute support is light-ung, een experimenteel collectief uit Duitsland.

- Hans