Men in Suits (Frank H. Woodward, 2012)
Inclusief live Skype-interview met de regisseur + één van de 'men in suits’!

Alien, Predator, Godzilla, de Creature of the Black Lagoon: iconische personages binnen de fantastische filmwereld. Toch denken we bij Alien bijvoorbeeld niet zo snel aan de man in het pak van de Xenomorph zelf. Terwijl daar toch echt iemand in zit. Te zweten. In spierverkrampende houding. En dan hebben we het nog niet eens over de úren die acteurs in de make-up stoel doorbrengen.

Respect voor de mannen in de monsterpakken dus! Exact wat Frank H. Woodruff dacht, één van de drijvende krachten achter het productiebedrijf WYRD. Voor de documentaire Men In Suits interviewde hij een groot aantal special effects-experts en acteurs die met liefde de monsters tot leven brachten.

Zo komen regisseur Guillermo del Toro en medewerkers van de Jim Hensen studio aan het woord, maar ook de boomlange, zeer flexibele Doug Jones, die in de Hellboy films Abe Sapien speelde, en in Pan’s Labyrinth in de huid van zowel de Pale Man als dat van de Faun kroop. Leuk feitje: in de eerste Hellboy film (2004) deed acteur David Hyde Pierce de stem van Abe Sapien, maar weigerde achteraf om op de aftiteling te komen, uit respect voor Doug Jones’ werk in het kostuum - waarvoor de make-up dagelijks trouwens zo’n 6 uur kostte (in Hellboy II deed Doug zijn eigen stem). Verder komen o.a. voorbij: Tom Woodruff Jr. (Alien), Douglas Tait (Star Trek, Thor en Land of the Lost) en de bijna 80-jarige Bob Burns, die er een lange staat van dienst op heeft zitten als acteur, als special effects-man en als creature & prosthetics technician (The Lord of the Rings).

De mannen in pakken worden vaak onderschat, of zelfs vergeten, terwijl ze stuk voor stuk experts in diversiteit zijn (en in geduld!). In dit digitale tijdperk lijkt het alsof hun kunst langzamerhand verloren gaat, hoewel de echte monster suit filmliefhebber weet dat er een groot verschil is tussen gelikte special effects en de tastbaarheid en lichamelijkheid die een echte monster performer met zich mee brengt. Maar hoe, en met hoeveel moeite eigenlijk? Hoog tijd om een kijkje te nemen áchter de schermen en ín de pakken!

Henriëtte